Codul Rutier. Accesoriul care te ajută în caz de accident. Cum îl folosești, legal

Accidente in lanț Sursa foto: Facebook

Șoferii preferă în ultimul timp un accesoriu care, odată instalat pe mașină, le poate fi de mare ajutor în cazul unui accident de circulație.

Dacă ai mașină, te gândești mereu cum poți să te protejezi în trafic, atunci când cineva ar putea să îți provoace o daună și nu e dispus să își recunoască greșeala. În ultimul timp, tot mai mulți șoferi instalează camera de bord auto, în partea superioară a parbrizului. Acest accesoriu te poate ajuta, deoarece în cazul unui accident de circulație, imaginile înregistrate sunt greu de contestat.

Camera de bord auto este o practică legală?

Însă în ce măsură este legală această practică? Este important să știi că nimeni nu te va amenda pentru că deții o cameră de bord în mașină. O poți folosi atâta timp cât respecți Codul Rutier și nu ai pe parbriz niciun articol care frânează vederea corectă a drumului. Astfel, este permis să ai o cameră de bord auto atâta timp cât o instalezi în spatele oglinzii retrovizoare sau într-un alt loc unde nu afectează vizibilitatea.

Totuși, dacă se constată că această cameră împiedică vederea corectă a drumului, se lasă cu sancțiuni.

În ce condiții poți fi amendat

Pe de altă parte, însă, este total interzis să atingi sau să manipulezi camera de bord auto în timp ce ești la volan. În acest caz, este considerată o abatere gravă și ești pasibil de o amendă sau puncte penalizare.

Ce este total interzis

Un aspect care intervine în acest domeniu este Legea privind protecția datelor. Potrivit acesteia, conținutul poate fi înregistrat și reprodus doar pentru uz privat. În consecință, imaginile înregistrate de camera mașinii nu pot fi făcute publice pe rețelele de socializare sau în orice alt spațiu public. Astfel s-ar încălca confidențialitatea terțelor părți fără acordul lor.

ANSPDCP este autoritatea română de protecția datelor personale, iar când vine vorba de camerele de bord și GDPR, poziția lor oficială este următoarea. „În ceea ce privește situația în care, în traficul rutier, se utilizează o cameră montată în interiorul unui autoturism personal pentru a proba în fața autorităților statului (poliției) și ale asiguratorului eventualele incidente în trafic care ar putea să afecteze o persoană fizică, raportat la scopul declarat, apreciem că situația prezentată intră sub incidența dispozițiilor art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul general de protecția datelor”.

Concret, dacă folosești camerele de bord în mod personal, pentru a arăta un eveniment unui polițist sau pentru a-l vedea tu, ești acoperit legal. Dacă începi să-l împărtășești pe rețelele de socializare sau pe alte canale de comunicare, iar cineva se identifică în filmare, s-ar putea să te trezești cu o amendă consistentă.

 

Sursa foto: Pixabay