Evenimentul Zilei > Social > Codul Muncii, modificat după pofta sindicatelor
Codul Muncii, modificat după pofta sindicatelor

Codul Muncii, modificat după pofta sindicatelor

Sindicatele oferă susţinere noii puteri în schimbul răsturnării Codului Muncii: în favoarea angajaţilor şi în dauna angajatorilor.

La doar un an după ce Codul Muncii a fost flexibilizat, sindicatele forţează întoarcerea la o formă mai rigidă. Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt durata perioadei de probă, posibilitatea încheierii de contracte pe perioadă determinată şi renunţarea la clauza prin care concedierea liderilor de sindicat era imposibilă indiferent de motive.

Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Me­ridian", spune că au fost întâlniri între sindicate şi reprezentanţi ai guvernului privind modificarea Codului Muncii.
"Am avut discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului, cu Marian Pop (n.r. ministrul delegat pentru dialogul social din cadrul Ministerului Muncii) şi cu Mariana Câmpeanu (n.r. – Ministrul Muncii). Am făcut câteva propuneri şi am şi discutat concret în acest sens. Suntem destul de aproape de o formă finală", ne-a spus liderul de sindicat.

Dumitru Costin, pre­şedintele BNS, explică de ce "este normal" ca sindicatele să dorească să modifice legislaţia.
"Codul Muncii aprobat anul trecut este unul defavotabil angajaţilor şi nu respectă multe norme europene". Însă el neagă că s-ar fi consultat cu actualul Guvern. „Noi aveam o iniţiativă civică, care se va finaliza în această vară. La iniţiativa noastră au participat toate categoriile profesionale şi proiectul se găseşte pe site. Oricine îl poate ataca pentru că noi vrem să-l îmbunătăţim. La toamnă dorim ca propunerea noastră să devină lege", ne-a mai precizat Costin.

Patronii se opun intenţiei şi spun că modificarea de anul trecut nu a fost suficient de "radicală".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, declară: "Ştiu despre astfel de iniţiative. Nu s-a ajuns la discuţii privind modificarea punctuala a articolelor, dar există intenţii să se modifice Codul Muncii.
Noi am fost de părere că şi anul trecut, modificările să fi fost şi mai radicale dacă se dorea reforma. S-a umblat cu ju­mătăţi de măsură şi e normal ca acum, actuala putere să vrea să modifice Codul în favoarea sindicatelor", a fost replica acestuia.

Însă patronatele sugerează că vor veni la negocieri cu propriiile condiţii. "Se vor face schimbări, însă în această ordine: Mai întâi Legea 62 (a dialogului social – n.red.), apoi se va trece la Codul Muncii", ne-a explicat Adrian Izvoranu, secretarul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.

"Codul Muncii aprobat anul trecut este unul defavotabil angajaţilor şi nu respectă multe norme europene."
DUMITRU COSTIN, preşedinte BNS

Normă pentru corporatişti

Unul dintre cei mai vocali sindicalişti din ultima perioadă este colonelul (r) Mircea Dogaru, liderul Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere. După ce a scos mii de rezervişti în stradă, în urma mai multor întâlniri cu Dan Voiculescu, fostul propagandist comunist cere acum răsplata pentru cât a urlat la portavoce. Pe lângă faptul că vrea pensii ca în 2010, el cere noii Puteri "elaborarea unui nou Cod al Muncii, în conformitate cu propunerile sindicatelor şi patronatelor, prevăzând şi normarea obligatorie a muncii în cadrul multinaţionalelor".

Utopiile unui sindicalist exaltat: desfiinţarea DNA, ANI şi case moderne pentru pensionari

Virgil Burlă
Ionel Stoica

"Evenimentul zilei" a publicat, în numărul de ieri, articolul "Minerii USL", în care arăta cum îşi doreşte Mir­cea Dogaru să sprijine noua Putere şi să devină, împreună cu sindicatul său, "a treia forţă în stat".

Alte pretenţii

De altfel, el a produs un document care a fost înaintat spre semnare lui Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin. După ce Ponta s-a codit să semneze grozăvia, Dogaru a anunţat, ieri, că renunţă la PSD ca partener de dialog, dar continuă negocierile cu PNL şi cu PC, care par frecventabili. După discuţii intense, Dogaru a ajuns la concluzia că a fost trădat de PSD. În acest nou context, pe 14 iulie va organiza un miting în Piaţa Victoriei "împotriva FMI şi a regimului Băsescu-Ponta". Până pe 30 iunie, membrii de sindicat trebuie să-şi precizeze opţiunile.

De altfel, în buna tradiţie a relaţiilor PC – Dogaru, conservatorul Daniel Constantin l-a invitat pe celebrul propagandist la dezbatere, pe 18 aprilie, printr-un document oficial, sub sigla USL. Motivul întâlnirii: "Corectarea cadrului legislativ care a fost impus fără o dezbatere publică şi care afectează întreaga societate românească". Potrivit documentului pompos intitulat "contractul social", activistul militează pentru restaurarea democraţiei prin "desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip ANI, DNA, CNSAS etc". O altă dorinţă ascunsă a lui Dogaru este ca CA-ul televiziunii publice să aibă în componenţă doi reprezentanţi de-ai lui. Rezervistul istoric mai visează la anularea deciziilor de tip poliţie politică şi a "lustraţilor" precum şi "prezentarea doleanţelor cetăţenilor şi a Societăţii Civile periodic, în mass-media românească, şi în special a celei finanţate de către stat".

În plus, liderului de sindicat i-ar plăcea "organizarea de case moderne de retragere pentru pensionari şi vârstnici" şi "administrarea staţiunilor de odihnă să fie făcută de către sindicate, iar staţiunile de tratament să fie administrate de către organizaţiile de pensionari, deoarece ei le-au construit".

Reabilitare şi pedeapsă

Nu în ultimul rând, Dogaru le-a propus lui Ponta, Antonescu şi Constantin reactivarea locotenentului de la Sibiu, Alexandru Gheorghe, precum şi anchetarea celor care l-au trimis în rezervă după ce a participat la demonstraţiile din Piaţa Universităţii în uniformă militară. Potrivit paginii electronice a sindicatului, dacă cei trei nu semnează contractul, pe 15 se întâlnesc pentru a stabili noua strategie de luptă.

20 de mii de membri
ar avea sindicatul condus de colonelul Mircea Dogaru

"Am stat în stradă, indiferent de vreme, am scos lumea la vot, pe baza promisiunii dumneavoastră."

Mircea Dogaru, către USL

Mircea Dogaru este cel care în luna ianuarie a acestui an s-a ocupat de obţinerea autorizaţiilor pentru mitingul din Piaţa Universităţii


Protestele sindicale de anul trecut n-au avut succes
FOTO: CODRIN PRISECARU