Un thriller istoric, care o ia pe urmele lui Dan Brown.
Târgul de Carte Bookfest, care s-a încheiat acum o săptămână, a înregistrat printre momentele sale de vârf şi o premieră inedită: primul thriller istoric (gen aflat la modă acum şi în mare vogă în toată lumea) scris în româneşte. Cartea se numeşte „Blestemul Manuscrisului“ şi este scrisă de doi autori - Bogdan Hrib şi Răzvan Dolea. Apărut în colecţia „Tritonic Premium“ a Editurii Tritonic, romanul, care costă 45 de lei, a înregistrat la Bookfest vânzări de 550 de exemplare. Crimă la Frankfurt, în târg În primul plan temporal, ne aflăm în octombrie 2007, în Pireu, Grecia. Stelian Munteanu este un fost jurnalist şi poliţist, editor şi detectiv de ocazie (personajul este pigmentat cu accente din biografia lui Bogdan Hrib). El este anunţat de un prieten francez, inspector de poliţie, că la Târgul de carte de la Frankfurt a fost găsit cadavrul unui electrician român. Ucis fără niciun motiv aparent (la fel, şi „Codul lui Da Vinci“ începe cu o crimă misterioasă, noaptea în Muzeul Luvru)! Ne întoarcem în trecut şi ne aflăm în august 1216, în Ţara Bârsei, Transilvania.
Marele Maestru al Cavalerilor Teutoni, Hermann von Salza, înţelege că bătălia pentru ţinuturile carpatice este pierdută. Doar unul de-al locului, un român, poate duce lupta mai departe, în apărarea creştinătăţii. Fratele Walter Schwartz a avut o mamă româncă, iar pentru oamenii de aici, el este Vlad Negru. El va deveni Întemeietorul. Doar aşa lupta poate fi dusă mai departe, în viziunea celor doi autori ai cărţii. De la Negru-Vodă la Manuc Bey Cartea este scrisă după reţetele de succes care duc în prezent la invadarea şi „burduşirea“ librăriilor de producţii de acest gen, dar le adaugă un ingredient care lipsea până acum. Deşi personajele din prezent se mişcă, precum în orice roman de acest fel, pe toată suprafaţa globului, evenimentele istorice sunt plasate pe teren românesc şi încearcă o rescriere şi o nouă interpretare a evenimentelor din trecutul nostru (unul dintre autori, Răzvan Dolea, este profesor de istorie).
Într-un cocktail exploziv, se amestecă întemeierea Ţării Româneşti, luptele pentru independenţă, marile mistere ale istoriei, cavaleri şi domnitori, catolici şi ortodocşi, iubiri interzise, alianţe secrete, crime şi execuţii. „Blestemul Manuscrisului“ propune o „interpretare nuanţată, literară a unor fapte şi procese istorice, legate de întemeierea Ţării Româneşti şi locul acesteia în istoria Europei“, spune Bogdan Hrib.