Parlamentul va vota astăzi noul Cod Fiscal. Cel mai recent amendament al opoziției, votat deja în Comisia Buget Finanțe a Camerei Deputaților, vizează reducerea cotei standard TVA cu 1 punct procentual în plus, la 19%, scriu analiștii ING Bank România.
Deși comentariile inițiale ale opoziției au sprijinit actul legislativ, unii lideri PNL au pus la îndoială ieri sustenabilitatea relaxării fiscale.
Însă Guvernul se bucura în continuare de o majoritate parlamentară care a fost testata la recenta moțiune de cenzură, care a fost respinsă.
Cu tpate acestea, în cadrul misiunii Comisiei Europene în desfășurare și a vizitei FMI din iulie, Comisia Europeană a comentat că propunerea de reducere a TVA „ridică intrebări substanțiale”, în privința sustenabilității măsurii la nivelul bugetului.
Analiștii citați comentează că „va fi interesant de urmărit ce se va decide în privinta accizelor la carburanți, a taxei pe construcții speciale și a impozitului pe dividende, măsuri care au fost supuse unor modificări în timpul dezbaterilor parlamentare. Asemenea schimbări ale planului inițial ar putea păstra deficitul bugetar din 2016 sub limita de 3% din PIB. În caz contrar, ne așteptăm la măsuri compensatorii, întrucât guvernul nu pare dispus să treacă de pragul din tratatul de la Maastricht”.