4 iunie

 

Codul de bune practici în materie de dezinformare. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 4 iunie s-au născut Judith Malina, George al III-lea, Dennis Weaver, Natalia Goncearova, Armand Călinescu, Valentin Uritescu, Rodica Mureşan, Maria Olaru, Ioan Massof.

 

Tot nimic în “Kalendar” şi Sfinții Zotic, Atal, Camasie, Mitrofan şi Filip de la Niculiţel, în calendarul creștin-ortodox.

 

La mesajele personale ale BBC de la ora 18,30, “Les Français parlaient aux Français”,  în ziua de 4 iunie 1944 s-a rostit, de două ori, prima parte din versul lui Verlaine din poezia “Chanson d’Automne”: “Les sanglots longs des violons de l’automne…”. Cele două sute de persoane, care ştiau  semnificaţia, din Franţa ocupată, au avut reacţii diverse. Unii au izbucnit într-un rîs isteric, se întâmpla, în sfârşit, alţii s-au îmbătat dar au avut grijă să fie singuri, ca să nu vorbească la beţie, alţii, mai pragmatici, şi-au îngropat bijuteriile şi valorile şi au trimis familia departe de Normandia. Unii, îngrijorați dar fermi, au început să-şi cureţe armele şi să vadă câtă muniţie au…

Era mesajul codificat, strecurat de BBC printre alte sute de mesaje, mesaje care nu însemnau nimic. Dar mesajul codat însemna că debarcare din Normandia urma să aibă loc definitiv şi irevocabil în următoarele 48 de ore.

Lucrurile nu erau la fel de clare în Înaltul Comandament Aliat. Buletinele meteo arătau că toate luna iunie urma să fie capricioasă şi o traversare a Mării Mânecii cu o imensă flotă de debarcare ar fi putut fi o aventură nautică periculoasă.

Apare în scenă un personaj controversat, Louis De Wohl, un austriaco-ungur, de ascendenţă evreiască, catolic practicant. Astrolog. Înregimentat în SOE, Special Operations Executive, unde primise gradul de căpitan şi un birou somptuos la Grosvernor House, în inima Londrei.

Însă MI5 nu putea să-l sufere pe “escroc” cum îl denumea pe De Wohl. Ce dacă “ghicise” intrarea Italiei în război şi majoritatea acţiunilor lui Hitler, toată lumea putea face asta… eterna râcă între “servicii”!

În seara zilei de 4 iunie 1944, într-o locaţie de extremă securitate, în Marea Britanie, avea loc întâlnirea principalilor decidenţi ai debarcării. Lucrurile nu arătau prea bine… meteorologii o ţineau pe a lor, un căpitan agita nişte poze de recunoştere din aer cu nişte tancuri “Tiger” la liziera pădurii, la locul de paraşutare a americanilor, se părea că Rezistenţa vorbise… cursul lucrurilor era că debarcarea se va amâna!

Când uşa este dată de perete şi în sala de conferinţe intră directorul SOE, Sir Charles Hambro şi Louis De Wohl. “Spune-le!” ordonă directorul. Şi De Wohl începe. A vorbit exact douăzeci de secunde! Ceea ce a spus este acum sub incidenţa Patriot Act, şi a fost mereu un secret deosebit de important.

După ce De Wohl a terminat, Ike se ridică de la masă şi ordonă: “Rămâne cum am stabilit, debarcarea trebuie să aibă loc aşa cum a fost programat!” Apoi iese din încăpere. Aşa s-a făcut istoria!

În seara celeiași zi de 4 iunie 1944, ştiind că buletinul meteo este nefavorabil şi că o debarcare părea că este imposibilă, celebrul feldmareșal Erwin Rommel părăsea Grupul de armate B, scutul împotriva debarcării aliaţilor şi se ducea în Germania la ziua de naştere a soţiei sale. Spera să-l întâlnească pe Adolf Hitler şi să discute un posibil armistiţiu în Vest cu aliaţii…

Continuarea cred că o știți. Aliații au câștigat războiul, nemții l-au pierdut. Dar după ce se întâmplă astăzi pare că lucrurile au stat invers!

 

Comisia Europeană a publicat un Ghid cu orientările referitoare la maniera în care ar trebui consolidat Codul de bune practici în materie de dezinformare, primul de acest gen din lume. Pe baza unui cadru solid de indicatori de performanță, semnatarii Codului ar trebui să coopereze mai strâns cu verificatorii de fapte din statele UE și să furnizeze un cadru de acces la date pentru cercetători. Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a declarat că trebuie frânată afluența uriașă de știri și informații false care pun în pericol viața cetățenilor. Dezinformarea nu trebuie să rămână o sursă de venituri, iar platformele trebuie să respecte angajamente mai puternice.

Legea serviciilor digitale va furniza mijloace suplimentare și puternice pentru a lupta contra dezinformării. Iar Ghidul face apel la consolidarea Codului în mai multe domenii, cum sunt bursele de anunțuri, furnizorii de tehnologii de publicitate, mărcile care beneficiază de publicitate, serviciile de mesagerie privată. Codul actual, bine aplicat, ar trebui să protejeze față de orice formă de comportament manipulator utilizat pentru a difuza informații – cum sunt roboții, conturile false, campaniile de manipulare organizate, intervenția ilicită în conturi. Utilizatorii trebuie să înțeleagă și să semnaleze dezinformarea, să aibă la dispoziție instrumente cu care să poată înțelege cum pot naviga în deplină siguranță online.

În același timp, Codul consolidat ar trebui să amelioreze vizibilitatea informațiilor fiabile și de interes pentru marele public și să avertizeze utilizatorii care au interacționat cu un conținut fals, marcat ca atare de către verificatorii de fapte.

Semnatarii Codului de bune practici în materie de dezinformare trebuie să inițieze un Centru de transparență unde să apară politicile pe care le-au adoptat pentru a-l pune în aplicare. Ghidul propune și crearea unui grup de lucru permanent, prezitat de către Comisia Europeană și compus, pe lângă statele semnatare, din reprezentanții Serviciului European pentru Acțiune Externă, ai Grupului organismelor europene de reglementare în audiovizual-ERGA și ai Observatorului European pentru media digitale-EDMO.

Urmează ca executivul european să invite semnatarii Codului de bune practici să se reunească și să consolideze conținutul acestuia în conformitate cu orientările. Un prim proiect de revizuire ar trebui să fie gata până la toamnă.

Așa cum a anunțat, Comisia Europeană va propune anul acesta și o legislație ce vizează ameliorarea și transparența publicității politice.

Ați înțeles ceva ? În limba de lemn a unor lucruri inutile, UE strecoară încă o piesă a dictaturii. De mult nu am citit o imbecilitate mai mare prezentată ca un lucru bun și moral. După logica nefericiților de la Bruxelles, dacă acum câteva sute de ani spuneai că Pământul este rotund, era dezinformare. UE consideră că Pământul este plat și locuit de idioți. M-am săturat plenar de lumea asta nebună și proastă. De distopia sanitară și de al 172-lea val al pandemiei. Bine că sunt în pustnicie ! Pe mine și pe câțiva prieteni ne-ați pierdut din peisaj. Am înțeles despre ce este vorba !

 

După cum sunt sigur că și domniile voastre înțeleg, mai mult, știu, că mâine este, în definitiv, o altă zi !

 

 

HOROSCOP         4   iunie   2021

 

BERBEC  Astăzi trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani, de proiecte viitoare. Dar, eşti avantajat în comunicare, ceea ce te ajută să pui la punct unele treburi. Nu cheltui mai mult decât ţi se pare rezonabil.  Nu întotdeauna un preţ mare înseamnă şi o calitate bună. Totuşi, dacă este vorba de un obiect de îmbrăcăminte pentru sezonul cald, trebuie să alegi neapărat ceva de in sau bumbac. Materialele plastice sunt strict interzise. Vâscoza este dubioasă, pe piaţă este de proastă calitate. Fluxul comunicării îţi lasă azi multă libertate de alegere, multe opţiuni.

TAUR   Depistează repede motivul enervării tale, eşti prea tensionat şi această stare nu te avantajează deloc. Poate fi şi un motiv meteo, presiunea variază nesănătos, dar găseşte şi cauza socială! Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia, care, hai să fim drepţi, are şi o latură comică.  Eşti în formă, dar trebuie să eviţi excesele, în special cele alimentare.  Ceva se intampla in anturajul tau. Trebuie neapărat să aflii despre ce este vorba: nuntă, botez, divorţ, emigrare! Prevenit înseamnă pregătit şi aşa poţi şi tu să te pregăteşti cum se cuvine pentru eveniment, chiar dacă nu stai strălucit cu banii.

GEMENI   Ziua de astăzi parcă ar fi o sărbătoare, poate e ziua ta de naştere! Dacă nu este aşa, ai o zi bună în care eşti senin şi ai speranţe că lucrurile se pot măcar aranja, dacă nu chiar rezolva! Concentrează-te asupra lucrurilor importante în cursul prânzului. Nu încerca să-ţi impui cu orice preţ punctul de vedere ci determină prin ajustări succesive ca partenerii de discuţie să fie de accord cu tine. Temperează-ţi partenerii/colegii prea focoşi, care vorbesc mult, dar pe lângă subiect. Astăzi, zi de austeritate, încearcă să nu scoaţi nici un ban din buzunar.

 RAC   Dimineaţa concentrează-te pe interesele personale. Eşti mai hotărât ca niciodată să-ţi respecţi promisiunile făcute către tine însuţi. Pe seară, o întâlnire plăcută, poate un spectacol bun! Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău. O zi cu aspecte amestecate, evită confuziile şi interpretările greşite. Fii foarte precis şi direct, atît în comunicare cât şi mai ales în analiză şi sinteză. Sigur, dacă te pricepi la sinteză. Ai de rezolvat niste probleme, „pasate” de la mare distanţa de catre membrii familiei. Lucrurile sunt aşa cum le-ai văzut mai întâi.

LEU   Astăzi eşti uşor amuzat, chiar binevoitor! Anturajul, familia, profită de situaţie şi îţi cere sprijinul, contând pe generozitatea ta. Ajută-i, dar mai ales învaţă-i să se ajute singuri! Nu tot ceea ce este nou este şi mai bun. Uneori, vorba proverbului, dăm vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Pe de altă parte cineva “bine intenţionat” îţi şopteşte că eşti subiect de discuţie. Majoritatea barfelor şi intrigilor nu se fac din răutate ci din plictiseala şi mahalagism, aşa că nu te enerva in mod disproporţionat şi inutil. Începutul perioadei calde, cu gândul la vacanţe, este un bun prilej pentru un bilanţ adevărat. Pune-ţi lucrurile în ordine, atât bunurile materiale cât şi sentimentele, fă-ţi un plan!

FECIOARĂ   Dimineaţa, o veste bună! Nu exagera cu tăiatul firului în patru, pentru că nu e cazul. E momentul acţiunii, nu al analizei! Trebuie să dai consistenţă eforturilor şi să eviţi comoditatea. Ai multe de terminat, multe de început, multe de făcut, dar  unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba – rezolvarea pare că nu mai stă în puterea ta. Oricum, pretenţiile patronilor, ale şefilor, ale celor din familia ta şi din cercul tău de prieteni sunt cam mari. O veste bună şi una invers. Nu exagera cu tăiatul firului în patru, pentru că nu este cazul, repet!

BALANŢĂ  O zi cu aspecte amestecate, în general favorabile. Nu-ţi schimba intenţiile şi proiectele, tenacitatea aduce succes. Un semn de foc îţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-un impas. Planurile facute astăzi aduc în viitor rezultate bune. Evită spaţiile largi cu prea mult curent şi locurile aglomerate. Continuă aspectul „o hotărâre de mai demult nu se dovedeşte cea mai potrivită” şi încerci să găseşti acum soluţii care să-ţi convină şi să rezolve situaţia, lăsată – după cum arată planetele grele Saturn şi Uranus – în suspensie, sau cu o rezolvare parţială temporară. Amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră, dar în acelaşi timp, fii tenace şi cu voinţă!

SCORPION   În urma unor veşti, orizontul tău de aşteptare se îmbogăţeşte cu alte dimensiuni. Eşti într-o formă fizică şi psihică bună, de aceea te poţi arunca în lupta socială, cu mulţi sorţi buni.  Îţi mai aminteşti de planurile tale, de visurile tale, de dorinţele tale? Nu ar fi bine să vorbeşti, chiar astăzi, câte puţin cu cei din jur? Ai putea avea surpriza plăcută să vezi că şi ei îţi împărtăşesc dorinţele. Nu ar fi frumos? Totuşi, la serviciu, nu-ţi schimba intenţiile şi proiectele profesionale, tenacitatea aduce succes.  Un Leu îţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură.  Seară plăcută, poate la un spectacol, deocamdată pe net.

SĂGETĂTOR  Amână, dimineaţa, dacă depinde de tine, orice discuție importantă sau  decizie majoră. Chiar dacă e vorba numai de programarea concediului!  A doua parte a zilei este, însă, mai bună! Foarte bune aspecte. Toate activităţile trebuie să iasă bine, ai o zi întreagă de aspecte favorabile! Încep să se lamureasca şi unele probleme legate de bani. Lucrurile stau cum te gândeai. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă.

CAPRICORN    O zi favorabilă.  Detaliile sunt importante! Fiind “politic corect” reuşeşti să obţii sprijin şi chiar efemere alianţe! Poate ieşi în oraş, poate te distrezi un pic, poate faci mişcare! Poţi găsi ceva informaţii care să te îndrepte către o afacere nouă către altă sursă de bani. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit imediat.  Astăzi poţi să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea. Amână, dimineaţa, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.  A doua parte a zilei este mai bună. Poate ieşi în oraş, poate te distrezi un pic, poate te relaxezi! Puţin sport nu ar strica deloc, dacă ai curte!

VĂRSĂTOR  Nu te lăsa impresionat de veşti. Nu te implica în discuţii, nu lua partea nimănui şi nu critica pe nimeni. Încearcă să te „strecori” printre probleme şi situaţii complexe, în această zi! Nu îţi face procese de conştiinţă inutile. Viaţa merge înainte şi datele se schimbă mereu. Cu informaţiile pe care le-ai avut ai luat o hotărâre care a părut că este cea mai bună. Doar nu eşti propriul duşman ca să-ţi faci singur rău? Apoi datele s-au schimbat şi hotărârea nu ţi-a mai părut cea mai bună. Azi trebuie să faci mici schimbări în structurile tale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Detaliile sunt mai importante, astăzi!

PEŞTI    Astăzi sigilează-ţi portofelul şi ascunde cardurile. Eşti într-o dispoziţie cheltuitoare, într-o hemoragie financiară, fără scop şi motiv. Poate este o eliberare, o răzbunare a frustărilor! Cine are noroc la dragoste, trebuie să-şi plătească dările și datoriile, cam acesta este mesajul stelelor. Astăzi primeşti şi dăruieşti multă afecţiune. Este o perioadă excelentă pentru legăturile amoroase (întărirea celor vechi sau stabilirea unor noi relaţii). Trebuie să rezolvi neîntârziat problemele legate de moşteniri, testamente, asigurări, taxe şi impozite sau altele de acelaşi gen. Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia Peştilor de a rezolva problemele legate de relaţiile cu terţi sau cu autorităţile.