Evenimentul Zilei > Actualitate > Codeina, interzisă copiilor sub 12 ani!
Codeina, interzisă copiilor sub 12 ani!

Codeina, interzisă copiilor sub 12 ani!

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă introducerea de restricții la utilizarea medicamentelor care conțin codeină în tratamentul tusei și al răcelii la copii, din cauza reacțiilor adverse, inclusiv tulburări respiratorii.

Comitetul de farmacovigilență pentru evaluarea riscului al EMA recomandă contraindicarea codeinei copiilor sub 12 ani, precum și copiilor și adolescenților cu vârsta între 12 și 18 ani care prezintă tulburări respiratorii!

„Pentru toate formele farmaceutice lichide care conțin codeină ar trebui utilizate recipiente prevăzute cu sisteme de închidere securizate pentru copii, evitând astfel ingerarea accidentală”, se mai arată în comunicatul EMA.

„La unii pacienți se transformă mai repede în morfină”

Avertizarea europeană se aplică și pentru țara noastră. „La unii dintre pacienți, codeina este transformată în morfină mai repede decât în mod normal, ceea ce determină apariția unor concentrații sanguine mai mari de morfină, care pot determina apariția de reacții adverse grave, printre care tulburări respiratorii. Comitetul de farmacovigilență consideră că, în ciuda faptului că reacțiile adverse induse de morfină pot apărea la pacienți de toate vârstele, modul de biotransformare a codeinei la copiii sub 12 ani este variabil și imprevizibil, ceea ce constituie un risc special de apariție a reacțiilor adverse pentru această categorie de pacienți. În consecință, aceste medicamente vor fi interzise copiilor sub 12 ani. În plus, ultilizarea codeinei va fi interzisă și la copiii cu vârste între 12 și 18 ani, cu probleme respiratorii deja existente”, ne-a explicat Anca Crupariu (foto), purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului din România.

Până acum era interzisă sub vârsta de 6 ani

„Medicamentele pe bază de codeină sunt folosite în tratamentele contra tusei neproductive. Atenție, nu sunt medicamente rele, însă, nu se dau la copii. Codeina are la bază morfină, care poate duce la complicații severe, precum tahicardii sau apnee. Pe de altă parte, morfina este necesară la multe alte categorii de bolnavi, fiind folosită împotriva durerilor. Până acum, era contraindicat tratamentul pe bază de codeină la copii până în șase ani, însă, dacă EMA spune că este interzis până la vârsta de 12 ani, trebuie să ne conformăm. Din fericire, în România nu s-au înregistrat intoxicații cu această substanță la copii. În mod normal, aceste medicamente trebuie eliberate doar pe bază de rețetă de la medic!”, ne-a explicat dr. Mihai Munteanu, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie” din București.

Reevaluarea medicamentelor care conțin codeină utilizate în tratamentul tusei și al răcelii la copii a fost declanșată în aprilie 2014, la solicitarea autorității competente în domeniul medicamentului din Germania.