Codul Rutier 2024. Greșeala banală care îi poate lăsa pe șoferi fără certificatul de înmatriculare

Codul Rutier 2024. Greșeala banală care îi poate lăsa pe șoferi fără certificatul de înmatriculareSursă Foto: captură video

Codul Rutier prevede sancțiuni mai mari pentru șoferii care încalcă regulile în traficul rutier. Mai mult decât atât, gesturile aparent banale se pot transforma în dosare penale sau amenzi usturătoare.

Aplicarea unei folii fumurii pe geamurile mașinii este interzisă, iar șoferii se pot alege cu amenzi uriașe. Până nu demult, conducătorii auto obișnuiau să folosească folia fumurie, neomologată, comandată chiar de pe internet, cu precădere în timpul verii, pentru a -i proteja pe pasageri de razele ultraviolet.

Codul Rutier 2024. Când este permisă aplicarea foliilor pe geamurile mașinii

Operaţiunea „Blocada” a tras pe dreapta zeci de şoferi. Tzancă Uraganu și Andrew Tate, opriţi şi testaţi 

Poliţia rutieră. Sursa foto: EVZ

În prezent, foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător. Aplicarea acestora este permisă numai în ateliere autorizate de către Registrul Auto Român (R.A.R).

De asemenea, este interzisă aplicarea  unei folii pe parbriz.  Acesta nu se poate monta nici  pe geamurile laterale din față, se menționează în Codul Rutier 2024. 

Reprezentanții  Registrului Auto Român(RAR) precizează că parbrizul  și geamurile laterale trebuie să fie transparente în  proporție  de minimum 75% în câmpul de vizibilitate al șoferului.

De asemenea, pentru celelalte geamuri, coeficientul de transmitere al luminii poate fi mai mic de 70%.

Luneta nu este considerată a fi un geam cu rol important în vizibilitatea conducătorului auto, cu condiția ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți explică Registrul Auto Român.

Nu toate foliile de protecție sunt ilegale. Cum poți circula cu foliile de protecție pe geamurile mașinii

Prețuri pentru rovinieta 2024. Mașinile pentru care nu se plătește această taxă

Mașini. Sursa foto: Arhiva EVZ

Foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător, chiar dacă au fost aplicate în altă țară.

Atelierele autorizate să efectueze operațiuni de aplicare a foliei colorate trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate și licența emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român.

La inspecția tehnică periodică (ITP) va fi verificată eticheta care conține marca de omologare a foliei și gradul de transparență, informează RAR.

Amenzile pentru nerespectarea regulilor privind aplicarea foliilor pe geamurile mașinii sunt de la 1.485 de lei și poate ajunge la 3.300 de lei.

În unele cazuri, se poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare al autovehiculului.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News