Cod rutier 2022. Schimbări importante pentru cei care vor da examenul auto. Când vor intra în vigoare

Sursă foto: Arhivă EVZ

Codul rutier a suferit noi modificări, iar vizați sunt cei care sunt gata de examenul auto. Ei vor avea dreptul să dea proba în toată țara, nu doar în localitatea în care stau. Proiectul este dezbătut în Senat.

Viitorii șoferi vor avea dreptul de a da examenul auto oriunde în țară, nu doar în localitatea de domiciliu. Proba va fi cu cu instructorul auto în mașină, alături de examinator. De acolo vor putea să ridice și permisul de conducere.

O nouă schimbare în Codul Rutier ar putea fi modul în care candidații fac școala de șoferi în care învață. Persoanele care vor să obțină permisul de conducere vor merge la examen, iar abia mai apoi vor merge la orele de pregătire practică de traseu, fiind suficient timp între cele două probe.

O altă modificare este că ar putea să dea examenul în mașină nu doar cu polițistul și un martor elev, ci și cu instructorul auto. Parlamentarii consideră că este un sprijin psihologic pentru candidați, fiind o probă foarte dificilă și tensionată.

Momentan, proiectul este în dezbatere la Senat și se așteaptă să treacă de camera decizională, de Camera Deputaților, și să fie promulgat de președinte pentru a intra în vigoare.

Noi schimbări în Codul rutier

Acestea nu sunt singurele modificări propuse. Șoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, ceea ce duce la suspendarea permisului, pot contesta acum decizia în instanţă fără ca termenul de prescripţie de 6 luni de la primirea punctelor să fie îngheţat.

Foto: arhiva EVZ

O alte schimbare îi vizează pe cei care depăşesc limita legală cu peste 70 km pe oră. Aceștia vor primi o dovadă cu care pot circula încă 15 zile de la eveniment, spre deosebire de legislaţia din prezent.

Pentru șoferii care au mai comis infracțiuni rutiere, perioada de recidivă se va reduce de la 6 la 3 luni. Dacă persoana va comite o nouă înfracţiune în trafic, acesta va primi o suspendare de 30 de zile doar în primele 3 luni de recidivă.

O altă modificare este reintroucerea suprapunerii supendării de permis, în loc de cumularea perioadelor. Dacă un şofer cu permisul suspendat pentru 30 de zile, greșește din nou în timpul în care circulă cu dovadă, aceasta va avea permisul luat timp de 30 de zile, nu 60.

Dacă şoferul contravenient refuză să comunice datele de idenficare, va avea dreptul să achite doar jumătate din minimul prevăzut de amendă. Cuantului stabilit de agent poate fi de până la 2900 de lei pentru persoane fizice şi 14500 de lei pentru persoane juridice.