COD ROŞU în toate spitalele din Neamţ. ZECI DE BOLNAVI au ajuns la urgenţe după un ospăţ la mănăstire
- Cristina Lica
- 10 septembrie 2012, 17:47
Azi noapte, a fost instituit cod roşu pentru situaţii de urgenţă în toate spitalele din judeţul Neamţ. Zeci de persoane s-au prezentat la camera e gardă după ce s-au intoxicat cu mâncare la hramul mănăstirii Tazlău.
Trei copii şi 18 adulţi sunt, în acest moment, internaţi la Piatra-Neamţ, iar restul au fost lăsaţi să plece acasă după ce au primit îngrijiri medicale. Starea bolnavilor este stabilă, însă vor mai rămâne sub observaţie şi tratament. Alte 50 de persoane sunt aşteptate însă la spital. Toţi cei care au ajuns la urgenţe au consumat peşte şi icre care fuseseră, cel mai probabil, expirate şi au fost nevoiţi să sune la 112 la doar câteva ore după ospăţ. În total, peste 300 de persoane au luat parte la sărbătoarea comunei Tazlău şi la hramul mănăstirii cu acelaşi nume. Primarul, Constantin Machidon, a povestit cum s-au întâmplat lucrurile. "La hramul mănăstirii au fost prezente circa 350 de persoane, iar pentru aceştia s-a pregătit mâncare din peşte, de bucătari aduşi din localitate şi de la Bacău. La un moment dat s-au terminat icrele, iar bucătarul de la Bacău a spus că aduce el de acasă. Din ce a adus au mâncat circa 40 de persoane şi doar dintre acestea au acuzat stări de rău. Noi am mers noaptea trecută din poartă în poartă pentru a vedea dacă mai sunt cazuri dar nu au fost decât 16 de toate", a declarat Constantin Machidon, primarul comunei Tazlău. Toate ambulanţele din judeţ, direcţionate spre comuna Tazlău Medicii şi autorităţile locale au bătut din poartă în poartă în căutare de posibile victime, iar conducerea spitalului din Piatra-Neamţ a eliberat trei secţii pentru a le putea acorda îngrijiri bolnavilor. Reprezentanţii ISU Neamţ au declanşat planul roşu de intervenţie, care a presupus direcţionarea tuturor ambulanţelor din judeţ către localitatea Tazlău. Urmează ca şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi ai celei Sanitar-Veterinară, dar şi cei de la Oficiul Pentru protecţia Consumatorului să stabilească care a fost cauza toxiinfecţiei alimentare. Ei au recoltat deja probe biologice din mâncare şi aşteptă rezultatele.