Ultimele evenimente conturează din ce în ce mai mult tabloul nedorit al viitorului apropiat: cel de-al treilea Război Mondial. Gardienii Revoluției, o ramură a forțelor armate iraniene, au revendicat atacul și au amenințat Statele Unite, Israelul și Emiratele Arabe că ar putea fi ținta unui nou atac, dacă teoritoriul Iranului va fi atacat. Imediat, Casa Albă a intrat în alertă și a fost asediată de mai mulți militari americani, în scopul protejării acesteia.

„Pentagonul spune că SUA vor răspunde atacului iranian. De data aceasta, vă vom răspunde în America” – este mesajul postat de Gărzile Revoluționare pe rețeaua Telegram.

Al treilea Război Mondial. Ședință de urgență la Casa Albă

„Este clar că aceste rachete au fost lansate de pe teritoriul Iranului și au vizat cel puțin două baze militare irakiene care găzduiesc soldați americani și personal din cadrul coaliției internaționale!”, a declarat Johathan Hoffman, asistent al secretarului apărării.

Mai mulți lideri ai apărării americane, printre care vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo au fost chemați la Casa Albă, unde, potrivit informațiilor CNN, l-au informat pe președintele Donald Trump de atacul asupra bazelor militare. Într-o declarație de presă acordată de Casa Albă se arată că președintele american nu va face nicio declarație oficială în această seară.

Potrivit BBC, televiziune de stat iraniană a anunțat că atacul de miercuri dimineață este un răspuns la uciderea generalului Qasem Soleimani în urmă cu două zile, la ordinul direct al președintelui american Donald Trump.

„Avertizăm toți aliații americanilor, care și-au dat bazele armatei teroriste, că orice teritoriu de pe care va fi lansat un atac asupra Iranului va fi atacat la rândul său”, au anunțat Gardienii Revoluției.

Al treilea Război Mondial. Parlamentul a crescut bugetul Gardienilor Revoluției

Atacul vine la doar câteva ore după ce parlamentul iranian a crescut bugetul Gardienilor Revoluției, la ordinul liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cu echivalentul a 225 milioane de dolari. El declara marți că această creștere de buget va avea ca scop principal punerea în practică a unei „răzbunări grele” a uciderii generalului Soleimani.

În plus, membrii parlamentului iranian a declarat toți comandații Pentagonului responsabili pentru moartea lui Soleimani drept „teroriști”.

Creșterea bugetului a fost adoptată în parlamentul iranian în unanimitate cu strigăte de „moarte Statelor Unite” din partea parlamentarilor.

La rândul său, un înalt oficial iranian a declarat tot marți că Iranul a întocmit 13 scenarii pentru a se răzbuna pe Statele Unite după uciderea lui Soleimani. El a spus că cel mai blând dintre cele 13 scenarii ar rezulta într-un „coșmar istoric” pentru SUA.

Atacul asupra lui Soleimani, „deciza corectă” pentru Trump

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus în conferinţa de presă că uciderea generalului iranian Qassem Soleimani a fost ordonată de preşedintele Trump după o analiză atentă şi că a avut o bază legală.

„Este decizia corectă. Preşedintele a luat o decizie complet legală şi adecvată, în acord cu strategia noastră de a răspunde activităţilor externe ale Iranului”, a declarat acesta.

Mike Pompeo a dat asigurări că orice răspuns al SUA la un eventual atac din partea Iranului va fi în acord cu legile internaţionale. De asemenea, el a negat că preşedintele Trump ar fi ameninţat să atace situri culturale din Iran, fapt ce reprezintă o crimă de război, şi a insistat că riscul real în acest sens nu vine din partea Washingtonului. Secretarul de stat american a mai spus că Iranul nu va fi lăsat să obţină arma nucleară.

Înmormântarea lui Soleimani

Sute de mii de iranieni s-au prezentat marți pentru înmormântarea generalului Soleimani. Evenimentul s-a soldat cu peste 35 de morți și zeci de răniți, după ce mulțimea prezentă s-a călcat în picioare.

În imaginile transmise de televiziune se pot vedea cum oamenii căzuți la pământ sunt resuscitați de echipajele de salvare, în timp ce alții sunt lăsați să zacă printre manifestanți, după ce au pierdut lupta cu viața. Pirhossein Koulivand, șeful serviciului de urgență iranian, a confirmat pentru televiziunea publică incidentele. ”Din nefericire, din cauza busculadei, unii dintre compatrioții noștri au fost răniți, iar alții au murit în timpul înmormântării”, adeclarat acesta.

 

Te-ar putea interesa și: