Hidrologii au instituit un Cod roşu de inundaţii pentru râurile din judeţul Timiş, avertizarea fiind în vigoare până luni la ora 12:00.
Potrivit Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinul hidrografic Bega - bazin aferent amonte S.H. Făget din judeţul Timiş.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic al râului Bega Poienilor.
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza.
Mehedinți: mai multe persoane au fost salvate sau evacuate
Mai multe persoane au fost salvate sau evacuate, începând de duminică seara, în urma manifestărilor hidro-meteorologice în judeţul Mehedinţi, care s-a aflat, timp de câteva ore, sub avertizare de cod roşu şi portocaliu, la dispeceratul ISU Drobeta fiind înregistrate, doar în prima parte a nopţii, peste 60 de apeluri.
"În comuna Prunişor, salvatorii au intervenit atât în localitatea Ghelmegioaia, unde 12 persoane au fost evacuate din locuinţe, alte şase fiind salvate din trei autoturisme surprinse de viitură, cât şi în localitatea Prunişor, unde trei persoane au fost evacuate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Prunişor, cărora li s-a asigurat cazarea. Alte şase persoane au fost salvate de pompierii mehedinţeni, două aflate în localitatea Ştefan Odobleja şi patru în localitatea Husnicioara, acestea din urmă fiind surprinse de viitură în zona minei", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU "Drobeta" Mehedinţi, Elena Tîrcă, citat de Agerpres.
Efecte s-au înregistrat şi în localităţile Pătulele şi Ciochiuţa, unde autorităţile locale au intervenit pentru evacuarea a două, respectiv opt persoane, cărora li s-a asigurat cazare, deoarece locuinţele acestora au fost afectate. Alte două gospodării au fost inundate în localitatea Scăpău. În comuna Căzăneşti, satul Păltinişu, trei podeţe au fost luate de ape, DJ 671A, sectorul Ilov - DN 6, fiind temporar blocat, traficul fiind reluat luni dimineaţa.
Din cauza macazurilor inundate, circulaţia feroviară a fost blocată în zona Balota - Drobeta Turnu Severin, două trenuri aflându-se în staţionare, IR 1693 în halta Balota şi IR 1992 - în gara Drobeta Turnu Severin, persoanele urmând a fi transbordate în alte trenuri care circulă pe rute funcţionale. De asemenea, în comuna Malovăţ, au fost salvate trei persoane ale căror locuinţe au fost inundate - una în localitatea Malovăţ, alte două în localitatea 23 August, fiind salvat şi un animal.
Pe timpul avertizărilor hidro-meteorologice cod portocaliu, precum şi al manifestărilor de cod roşu pentru opt localităţi, şi anume Şişeşti, Malovăţ, Căzăneşti, Husnicioara, Vânju Mare, Bâcleş, Pădina şi Poroina Mare, mai multe persoane au solicitat ajutorul, în dispeceratul ISU Mehedinţi fiind înregistrate peste 60 de apeluri prin apelul unic 112.
Pentru evaluarea situaţiilor de urgenţă apărute şi luarea unor măsuri urgente, în teren s-au deplasat prefectul judeţului, Nicolae Drăghiea, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Drobeta", grupa operativă a inspectoratului, precum şi reprezentanţi ai structurilor MAI, SGA Mehedinţi, dar şi primarii comitetelor locale afectate.
Pentru gestionarea optimă a acestor situaţii, efectivele de pompieri şi jandarmi au fost suplimentate cu personal din turele libere, pentru a interveni în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice în mai multe localităţi, unde au fost înregistrate efecte, viaţa mai multor persoane fiind pusă în pericol, potrivit ISU Mehedinţi.
Harghita: o casă distrusă și 25 avariate de o viitură
O casă a fost distrusă şi alte 25 au fost avariate, iar zeci de anexe şi grădini au fost inundate în satul Valea Rece, comuna Lunca de Jos, în urma unei viituri produse în timpul nopţii de duminică spre luni pe pârâul Valea Rece, locuitorii din zonă primind un mesaj de avertizare RO-Alert de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, în urma fenomenelor meteorologice periculoase din comuna Lunca de Jos, satul Valea Rece, o casă a fost distrusă, 25 case au fost avariate, iar 50 de anexe gospodăreşti şi 100 de grădini au fost afectate de viitură.
De asemenea, un pod de pe DJ 127A a fost distrus, iar drumul a fost avariat pe circa 300 de metri, fiind afectat şi DJ 127B, dar acesta era impracticabil şi înainte.
Sursa citată a precizat că, duminică seara, s-a trimis mesaj de avertizare RO-Alert pentru Cod roşu de viituri şi inundaţii pe zona Valea Rece, valabil până luni dimineaţă, la ora 6,00.
De asemenea, o viitură a afectat şi satul Sândominic, unde au fost inundate două case şi 90 de curţi.
Judeţul Harghita se află sub o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, fiind prognozate ploi torenţiale care pot duce la scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri importante de debite pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale, a citat Agerpres.