Cod roșu în sănătate! O nouă boală periculoasă în România

O nouă boală periculoasă și-a făcut apariția în anumite țări din Europa, inclusiv în România.

Alarmă în Europa, inclusiv în România. După apariția epidemiei de coronavirus, un alt pericol amenință continentul dar și țara noastră. Este vorba de alerta de gripă aviară, potrivit avertismentului dat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) catre statele membre. Autoritatea a semnalat posibilitatea acestui pericol statelor membre, ca urmare a descoperirii a unor noi cazuri.

De unde provine virusul

Un focar de gripă aviară a fost descoperit în Rusia și în Kazahstan, stoparea răspândirii virusului fiind vitală. Țările membre UE sunt sfătuite să dea atenție metodelor de supraveghere și biosecuritate. Acesta este un prim pas pentru evitarea răspândirii gripei aviare Comisia Europeană avertizează statele membre să asigure măsurile necesare pentru împiedicarea unor focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI).

În anii trecuți, HPAI a fost detectat în aceeași zonă a Rusiei în verile 2005 și 2016, urmând epidemii în nordul și estul Europei.

Avertisment dur

‘‘Dacă modelul se repetă anul acesta, HPAI va ajunge în aceleași zone ale Europei toamna sau iarna. Este posibilă și răsa aviară din Europa. Acesta este realizat de European Food Safety Authority (EFSA), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al Uniunii Europene pentru gripă aviară. Documentul  a fost efectuat pentru perioada mai-august 2020.

Un singur focar descoperit anul acesta în România

Focare de gripă aviară au fost și în Bulgaria. Primul caz a apărut în luna februarie a acestui an. În România, singurul focar descoperit anul acesta a fost în luna ianuarie a acestui an.

EFSA comunica că răspândirea virusului ar putea fi declanșată de scăderea temperaturilor în Rusia și Kazahstan. Studiile au demonstrat că vremea rece conduce la o expansiune rapidă a virusului HPAI de către păsările migratoare infectate în timpul valurilor 2005-2006 și 2016-2017.

„Riscul de transmitere a virusurilor gripei aviare către publicul larg din Europa rămâne foarte scăzut. Cu toate acestea, pentru a minimiza riscul transmiterii la oameni, se recomandă oamenilor să nu atingă păsările moarte fără a purta echipament de protecție personală adecvat”, a mai transmis European Food Safety Authority, potrivit redactia.ro.