Șoferii care pornesc la drum sunt avertizați să se pregătească pentru o vreme de iarnă grea. Meteorologii au emis un cod roșu de viscol puternic și ninsori abundente, valabil pentru jumătate din țară.
În actualul context meteo, polițiștii rutieri au făcut o serie de recomandări pentru conducătorii auto care pleacă la drum. Potrivit informațiilor furnizate de autorități, pe mai multe tronsoane de drum, circulația a fost închisă. Pe alte drumuri, se circulă cu dificultate, în condiții de iarnă.
Avertisment pentru șoferii care pornesc la drum
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat că traficul pe Autostrada A1, pe tronsonul kilometric 225 – 238, a ost închis din cauza vremii. Șoferii au fost avertizați că nu se circulă între nodurile rutiere Boiţa și Cisnădie, în judeţul Sibiu. Polițiștii au luat aceste măsuri din cauza vântului puternic, care pe alocuri viscoleşte zăpada depusă în apropierea carosabilului.
„Măsura vizează prevenirea riscului rutier, în condiţiile în care autovehiculele de mare tonaj pot fi răsturnate de rafalele de vânt. Circulaţia este deviată de la nodul rutier Cisnădie către DN 1”, au avertizat polițiștii rutieri.
Potrivit polițiștilor rutieri, pe DN 1H tronsonul Peştiş (judeţul Bihor) – Nuşfalău (judeţul Sălaj), a fost instituită restricţie de tonaj. Șoferii care conduc vehicule cu masa mai mare de 7,5 tone nu pot circula. Aceasta pentru a evita eventuale accidente, dat fiind că șoseaua este acoperită de zăpadă frământată.
În condiţiile instituirii codurilor roşu, portocaliu şi galben de vânt foarte puternic, ninsoare abundentă şi zăpadă viscolită sau frământată, Infotrafic le recomandă conducătorilor auto să se informeze asupra condiţiilor meteorologice şi a stării drumurilor. Astfel, șoferii vor evita să se aventureze pe sectoare de drum cu probleme sau închise din cauza condițiilor meteo.
Recomandări pentru pregătirea mașinilor
Șoferii care pornesc la drum sunt sfătuiţi să-şi verifice nivelul combustibilului sau al bateriei, nivelul lichidului de parbriz, care trebuie să fie rezistent la îngheţ. Totodată li se recomandă să-și cureţe zăpada sau gheaţa de pe parbriz, oglinzi, faruri şi plafon.
Poliţiştii rutieri îi mai sfătuiesc să-şi echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă. Sunt cele inscripţionate cu simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii la deplasarea pe drumurile publice în condiții de iarnă. Acestea sunt mai sigure în cazul deplasării pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Şoferii mai sunt sfătuiţi să folosească, pe cât posibil, frâna de motor, dacă şoseaua este alunecoasă, să evite bruscarea comenzilor maşinii și să facă orice manevră doar după ce se asigură.
Șoferii trebuie să adapteze viteza la condițiile de trafic
Viteza trebuie adaptată la condiţiile de drum. Când șoseaua este acoperita cu polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, piatră cubică umedă, șoferii trebuie să reducă viteza.
De asemenea, viteza trebuie redusă în condiții de ceață sau ninsori abundente când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. În astfel se situații deplasarea trebuie să se realizeze cu 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora
Totodată, polițiștii rutieri trebuie să păstreze o distanță de siguranță faţă de vehiculul care circulă în faţă sau din sens opus. Vor fi evitate depăşirile în condiţii de vizibilitate redusă. Totodată, polițiștii recomandă ca șoferii să pornească luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi, în cazul în care manevra este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.
În caz de avarie, dacă vehiculul rămâne în pană sau are o defecțiune se recomandă punerea în funcţiune a luminilor de semnalizare a avariilor şi utilizarea triunghiului reflectorizant.