Evenimentul Zilei > Social > COD GALBEN de INUNDAȚII în mai multe ZONE ale țării
COD GALBEN de INUNDAȚII în mai multe ZONE ale țării

COD GALBEN de INUNDAȚII în mai multe ZONE ale țării

Experții au emis o avertizare de cod galben de inundaţii pe mai multe râuri din nordul şi nord-vestul ţării. Hidrologii au anunţat că sunt posibile chiar inundaţii locale şi depăşiri ale cotelor de atenţie.

Avertizarea de cod galben, valabilă până vineri, a fost emisă în urma ploilor din ultimele zile şi a topirii zăpezii şi a gheţii, informează B1.

Vizate sunt bazinele hidorgrafice Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Desnăţui, afluenţii Motrului aval S. H. Broşteni, Teslui (afluent al Oltului).

”Mesajul de avertizare hidrologică este valabil până mâine la ora 14 și vizează majoritatea bazinelor hidrografice din vestul țării și o serie de bazine hidrografice din sud-vestul țării. Miercuri seară mesajul de atenționare a fost extins printr-o atenționare hidrologică de fenomene imediate, pentru bazinele hidrografice Vedea și Neașlov în sudul țării. 

În aceste zone, problemele au fost generate de scurgeri importante pe versanți, creșteri rapide de niveluri pe râurile mici, ca urmare, în primul rând a cedării apei din stratul de zăpadă, a precipitațiilor lichider care s-au înregistrat în ultimele zile și, pe anumite sectoare de râu, nivelurile au fost influențate ca urmare a aparției unor blocaje de formațiuni de gheață”, a explicat Marius Mătreaţă, directorul Centrul Național de Prognoze Hidrologice