Cod Fiscal 2023. Care sunt noile reguli și cine va plăti impozite mai mari

Codul fiscal. Sursa: Arhiva EVZ

Noul Cod Fiscal aduce mai multe modificări în ceea ce privește impozitul pe profit sau pe venit, dar stabilește și noi plafoane pentru contribuțiile sociale.

Potrivit Legii nr. 370/2022 companiile pot beneficia de deduceri importante la impozitul de profit dacă desfășoară activități de cercetare eligibile. Mai exact, potrivit noului Cod Fiscal cercetarea trebuie să fie una experimentală și nu tehnologică cum era menționat în precedentul act normativ.

Plafoane mai mici

Noul Cod Fiscal aduce modificări și în ceea ce privește veniturile microîntreprinderilor. Plafonul de la care se aplică impozit pe aceste venituri a fost micșorat de la un milion de euro la 500.000 de euro, începând cu 2023. Mai exact dacă o astfel de firmă a realizat venituri mai mari în 2022 nu va plăti impozit pe profit. Noua regulă se aplică doar veniturilor realizate începând cu anul 2023.

„Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile acestui titlu“, se arată în Noul Cod Fiscal.

Reguli în domeniul HoReCa

Și patronii de hoteluri, pensiuni, campinguri, tabere, restaurante sau baruri sunt obligați să declare și să plătească impozitul pe profit aplicat în celelalte domenii de activitate, dacă realizează venituri din alte surse decât cele de cazare sau alimentație publică, în 2023.

„Dacă în cursul anului, realizează venituri și din alte activități în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN, pentru veniturile din alte activități aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit prevăzut de titlul II, dacă sunt îndeplinite oricare dintre următoarele condiții:

a) realizează venituri din consultanță și/sau management în proporție de peste 20% inclusiv din veniturile totale;

b) desfășoară activități în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cele care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii, activități în domeniul jocurilor de noroc, activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale. c) veniturile din alte activități au depășit echivalentul în lei a 500.000 de euro.

Acestea datorează impozit pe profit pentru veniturile din alte activități începând cu trimestrul în care s-a îndeplinit oricare dintre aceste condiții, pentru întreaga perioadă în care există contribuabilul“, se mai arată în Noul Cod Fiscal.

Impozit pe venit

Toți românii care realizează venituri din activități independente vor plăti un impozit de 10% din valoarea venitului total net. „Impozitul anual datorat de contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele pentru care venitul net anual se determină în sistem real, arendă și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală, precum și de cei care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care determinarea venitului net anual se efectuează potrivit prevederilor art. 72, se stabilește prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil/venitului net anual impozabil, după caz“, se mai arată în actul normativ.

Contribuții sociale

Noul Cod Fiscal aduce modificări și în ceea ce privește plata contribuțiilor sociale. Persoanele cu venituri anuale sub 6 salarii minime nu vor datora contribuții sociale. Cei cu venituri cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute vor datora contribuții calculate la nivelul a 6 salarii minime brute.

Persoanele cu venituri cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute vor datora contribuții la nivelul a 12 salarii minime. Persoanele cu venituri care depășesc 24 de salarii brute vor datora contribuții la nivelul a 24 de salarii brute pe economie, potrivit ceccarbusinessmagazine.ro.