Ceaiul negru din supermarketuri conține un întreg cocktail de pesticide. Unele din ele sunt demult interzise în Uniunea Europeană.
Ceai negru cu pesticide. Unele frunze de ceai conțin un întreg cocktail de pesticide, arată rezultatele unui test. Unele dintre pesticide sunt interzise sau nu mai sunt permise în agricultura din Uniunea Europeană. Asta arată testul de ceai negru făcut de revista „Öko-Test”. Nu doar pesticide: de asemenea, multe produse conțin glifosat. Toate ceaiurile clasice aveau urme de glifosat.
Cocktail de pesticide în ceaiul negru
Oricine își toarnă o ceașcă de ceai negru cald este convins că face ceva bun pentru sănătate. Revista „Öko-Test” (numărul 11/2023) a descoperit că nu este întotdeauna cazul. Ea raportează un întreg „cocktail de pesticide” conținute într-o infuzie de frunze de ceai negru.
Acestea includ nu numai controversatul erbicid glifosat, ci și agenți precum tiacloprid, clothianidin, propargit și dicofol. Nu numai că sună neapetisant, dar sunt, de asemenea, clasificate ca fiind discutabile sau chiar posibil cancerigene. Laboratorul „Öko-Test” a detectat un total de 12 pesticide în 24 de ceaiuri negre. Dintre aceste pesticide, aproape toate sunt clasificate drept „foarte periculoase” de către Rețeaua de acțiune pentru pesticide (PAN).
Sursa foto: wikipedia
Eco-Test pentru ceai negru
„Jumătate din ele sunt interzise în agricultura noastră. Cu toate acestea, în alte țări cu reglementări mai laxe, ele continuă să fie pulverizate și ajung în ceștile noastre”, scriu eco-testerii. Sunt supuși unui mare risc și lucrătorii de pe plantațiile de ceai din India, Sri Lanka, Malawi și alte zone.
Deoarece pesticidele nu au fost testate în infuzie, ci în frunzele de ceai, testerii consideră efectul limitat, spunând că numai urme pot fi găsite în ceaiul propriu-zis atunci când este fiert cu apă. „Cu toate acestea, au existat puține cercetări privind interacțiunea dintre diferite urme de pesticide”.
Cele mai bune ceaiuri
În total au fost testate 24 de ceaiuri negre, inclusiv zece produse bio. Au costat între 1,13 euro și 13,80 euro pentru 100 de grame de ceai fiecare. Cinci ceaiuri au primit cea mai proasta nota de „nesatisfacator” din studiu. Testerii au găsit, de asemenea, ingrediente nedorite, cum ar fi cloratul și toxine din plante. Dacă este consumat în cantități excesiv de mari pe o perioadă mai lungă de timp, cloratul poate inhiba absorbția iodului și poate afecta tiroida, scrie rundschau-online.
Cu o singură excepție, ceaiurile organice sunt în general o alegere bună. Deoarece otrăvurile pulverizate chimico-sintetice sunt interzise atunci când sunt cultivate. O certificare de la Naturland sau o combinație de comerț ecologic și echitabil este, de asemenea, o bună orientare atunci când cumpărați, conform „Öko-Test”.