Cocaina este una dintre cele mai periculoase și interzise droguri din lume. Află cum se produce și la ce prețuri.
Cât costă și cum se prepară cocaina?
Cocaina este una dintre cele mai periculoase și interzise droguri din lume. Potrivit lui Vasile Ernu, scriitor, eseist și comentator politic, care a lucrat la dosarul despre droguri și tineret, relatează că este dificilă și costisitoare producția de praf alb.
„Când lucram la dosarul pe droguri și tineret, m-am întâlnit cu o amică care lucrează în America de Nord, specialistă în domeniu, și mi-a povestit cum se fac prețurile”.
Scriitorul detaliază că pentru a produce un singur kilogram de praf alb este nevoie de 350 kilograme de frunze uscate de coca, care costă 350 dolari americani. Frunzele sunt prelucrate, iar rezultatul costă 800 dolari per kilogram.
„Când pornește din Columbia spre SUA, praful costă 2.200 dolari/1 kg. Ajuns pe teritoriul SUA, el deja costă 19.500 dolari/1 kg. Pe străzile orașelor din SUA, dealerii îl vând cu 78.500 dolari/ 1 kg” .
Vasile Ernu, la final de postare, scrie că dealerii mai diluează puțin, prețul real al prafului curat care costă 122.000 dolari/1 kg: „ e clar cum se face un preț? Relația muncă, cost și preț?”
Praful alb al morții
Cocaina, un alcaloid tropan, acționează ca un stimulent pentru sistemul nervos central dacă este ingerat, inhalat sau injectat. Este folosit în scopuri recreative fiindcă provoacă efecte euforice, erecție, agitație, sentiment imens de fericire, satisfacție, dar și pierderea contactului cu realitatea. Poate fi utilă și ca anestezic local. Consumată în doze mari, cocaina poate provoca hipertensiune arterială, creșterea temperaturii, spasme, sângerare, atacuri de cord, accident vascular cerebral, leziuni pulmonare și deces subit. Persoanele dependente pot suferi de depresie, oboseală și sevraj dacă nu consumă acest drog fie și pentru perioade scurte.
Cocaina se poate prepara numai din două plante, Erythroxylum coca și E. novogranatense, ambele provenite din America de Sud, continent ce a oferit lumii cele mai exotice plante pentru sănătatea umană, de la tutun și cocaină la ardeiul iute, cartof, roșie și cacao.
Potrivit unui studiu efectuat de Global Burden of Disease, consumul de cocaină cauzează 7.300 de decese în fiecare an. Consumul de cocaină este legal, dar limitat în privat sau în scopuri medicale, în Brazilia, Cehia, Italia, Argentina, Grecia, Portugalia, Spania, Canada, Columbia, Mexic, Peru, statul american Oregon, Elveția, Țările de Jos, Australia, Germania. Este ilegală în China, Arabia Saudită, Ucraina, Marea Britanie, Suedia, Filipine, Singapore, Norvegia, Iordania, Israel, India, Irlanda, Afganistan și Japonia. Poate fi cultivată, transportată și vândută legal în Canada, Oregon și Australia, doar în scop medical. În România, consumul cocainei este în creștere, dar nu este legalizat.
Cocaina - o scurtă istorie
Popoarele indigene din America de Sud au mestecat frunzele de Erythroxylon coca, o plantă care conține nutrienți vitali, precum și numeroși alcaloizi , inclusiv cocaina. Cocaina este preparată încă din anul 1000 î.en. Rămășițele de frunze de coca au fost găsite la mumii antice din Peru. Există, de asemenea, dovezi că aceste culturi au folosit un amestec de frunze de coca și saliva ca anestezic pentru efectuarea trepanării. Când spaniolii au ajuns în America de Sud , conchistadorii au interzis la început cocaina pentru că era considerată „agent al diavolului”. Dar după ce au descoperit că fără cocaină, localnicii abia puteau lucra, conchistadorii au legalizat și au taxat frunza de coca, luând 10% din valoarea fiecărei culturi.
Alcaloidul de cocaină a fost izolat pentru prima dată de chimistul german Friedrich Gaedcke în 1855. Karl Koller a experimentat-o pentru uz oftalmic. Cocaina a fost introdusă în uz clinic ca anestezic local în Germania în 1884, cam în aceeași perioadă în care Sigmund Freud și-a publicat lucrarea Über Coca, în care scria că cocaina cauzează euforie de lungă durată.
Până în 1885, producătorul american Parke-Davis a vândut țigări din foi de coca, un inhalator de cocaină, cristale de cocaină și soluție de cocaină pentru injectare intravenoasă. Până la sfârșitul epocii victoriane , consumul de cocaină a apărut ca un viciu în literatură. La începutul secolului al XX-lea în Memphis, Tennessee , cocaina era vândută în farmaciile de cartier de pe strada Beale , costând cinci sau zece cenți pentru o cutie mică. La mijlocul anilor 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cocaina era utilizată sub forma de „pastile de stimulare” pentru armata germană, cu numele de cod D-IX .