Captură de cocaină în Portul Constanța. Drogurile erau ascunse în bidoane cu fructe congelate

Captură de cocaină în Portul Constanța. Drogurile erau ascunse în bidoane cu fructe congelateCocaină descoperită în pulpă de fructe congelate Sursa foto? Poliția Română

Captură de cocaină din Portul Constanța. Traficanții transportau drogurile în butoaie care conțineau pulpă de fruct congelată și urmau să le transporte în Olanda.

Operațiunea a fost inițiată la nivelul serviciului Antidrog al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, având nume de cod „Exotic”. Primele acțiuni datează din luna august 2024. Pentru această captură de droguri au colaborat mai multe structuri, între care DIICOT, BCCO Constanța-SCCO Porturi Maritime, Poliția de frontieră și Autoritatea Vamală.

Cocaină ascunsă în fructe congelate

Drogurile au intrat în țară prin portul Constanța, la data de 18 septembrie. Este vorba despre un container, din Ecuador care conținea mai multe bidoane cu pulpă de fruncă congelată, dar și cocaină. Importul a fost făcut de o societatre din România, conform unui comunicat al Poliției Române. Containerul a fost descărcat în Port și a fost monitorizat în cadrul unei operațiuni coordonată de DIICOT.

În timpul investigațiilor au fost identificați doi cetățeni români, de 33 și 36 de ani, cercetați pentru implicare în activitatea infracțională.

„La data de 18 septembrie 2024, după realizarea formalităților vamale, containerul a fost transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conținând pulpă de fructe congelate au fost transbordate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim suspect care conținea 75 de butoaie din metal, iar cantitatea netă a unui butoi era de aproximativ 200 kg” se mai arată în comunicatul Poliției.

În urma verificărilor s-a stabilit că transportul avea ca destinație Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie. În acest context, pe 23 septembrie, autocamionul care transporta pulpă de fructe congelată și cocaină a sosit în Punctul de trecere a frontierei Nădlac 1. Aici mașina a fost oprită de Poliția de Frontieră, iar drogurile au fost descoperite în încărcătură.

Captura de droguri

Captura de droguri Sursa foto: Poliția Română

droguri

Captura de droguri Sursa foto: Poliția Română

droguri

Captura de droguri Sursa foto: Poliția Română

Percheziții domiciliare la suspecți

După capturarea cantității de cocaină, mai multe echipe ale DCCO, Serviciul Antidrog, BCCO Alba Iulia și SCCO Porturi Maritime, jadarmi și polițiști au intervenit pentru prinderea membrilor grupării. În acest sens au fost efectuate trei percheziții domiciliare.

„Față de doi bărbați, procurorii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, urmând a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă a celor doi”, se mai arată în comunicat.

Conform comunicatului de presă membrii grupării au amenajat și un depozit în municipiul Aiud. Aici a fost depozitată o parte din pulpa de fructe în care se afla cocaină. La acea locație, au fost descoperite patru butoaie din metal și 88 de cutii ce conțineau fructe congelate (aproximativ 880 kg.).

Trei persoane au fost conduse la sediul DIICOT Constanța, în vederea audierii și luării de măsuri legale.

droguri cocaină

Captura de droguri Sursa foto: Poliția Română

Droguri

Captura de droguri Sursa foto: Poliția Română

droguri cocaină

Captura de droguri Sursa foto: Poliția Română

Cocaină cu destinația Olanda

Reușita operațiunii a fost rezultatul unui efort comun bazat pe expertiza structurilor implicate, au arătat oficialii Poliției Române. Captura de cocaină a fost posibilă datorită profesionalismului și înțelegerii în profunzime a modurilor de operare a traficanților de droguri.

În această operațiune, suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

„Activitatea a fost desfășurată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța-Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad”, se mai arată în comunicatul de presă.