Evenimentul Zilei > Politica > Cobzac: „Este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova”! Grigore Cobzac a CONTESTAT la Curtea Constituțională decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu
Cobzac: „Este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova”! Grigore Cobzac a CONTESTAT la Curtea Constituțională decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu

Cobzac: „Este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova”! Grigore Cobzac a CONTESTAT la Curtea Constituțională decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu

Deputatul Grigore Cobzac a depus la Curtea Constituțională sesizarea privind controlul constituționalității decretului președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Parlamentarul solicită recunoașterea acestuia ca fiind neconstituțional.

Grigore Cobzac se arată ferm convins că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova, mai nou și cetățean al ei.

„Mai mult ca atât, ca și locuitor al raionului Hâncești apreciază faptul implicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona râului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni. Sinistrații, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depășit acest calificativ și recunoscători țin minte acest ajutor”, se arată în declaraţia deputatului Cobzac.

Potrivit acestia, este datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu.

Totodată, Grigore Cobzac a precizat că sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

„Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărîre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției”, a adăugat parlamentarul.

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat marți, 3 ianuarie, decretul pentru retragerea cetăţeniei acordate lui Traian Băsescu, dar nu și soției sale, Maria Băsescu.

„Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc.

Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că a aflat din presă despre decretul lui Dodon. „Nu m-a informat nimeni. (…) Ce părere să am alta decât că un președinte promoscovit retrage cetățenia unui cetățean al Republicii Moldova doar pentru că nu gândește ca el. Or, eu nu o să pot gândi ca un bolșevic niciodată”, a comentat Traian Băsescu, titrrază moldova.org