Rectificarea bugetară ar fi trebuit să fie pe masa Executivului dar nu are avizul CSAT.

Guvernul României a cerut, marți seară, președintelui României convocarea în regim de urgență a ședinței CSAT. Motivul urgenței este analizarea și avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Ședința CSAT a fost convocată, în premieră din 1989, de către un premier în vederea avizării proiectului pentru rectificarea bugetară.  Marți seară, la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că scrisoarea prim-ministrului Viorica Dăncilă, semnată de o treime din membrii Consiliului, cu privire la convocarea CSAT este deja la Palatul Cotroceni.

Deși avizul Consiliului este unul consultativ, Dragnea este de părere că nu ar mai trebui să existe o astfel de procedură, întrucât CSAT s-a transformat „într-un surpa-Guvern și supra Parlament”.

De altfel, administratia Prezidentiala a anuntat marti că, în prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) face demersurile necesare pentru obținerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al institutiilor cu atribuții în domeniul securitatii nationale – Ministerul Apărarii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.