Coaliția-semafor din Germania, destinată pieirii din start
- Iuliu Vlădescu
- 8 noiembrie 2024, 11:55
Coaliția-semafor aflată la guvernare în Germania - și care părea șubredă încă de la constituire, acum trei ani - s-a prăbușit în sfârșit.
Christian Lindner, executat ideologic pentru că nu era de stânga
Cancelarul Olaf Scholz a declarat că nu poate avea încredere în ministrul său de finanțe, Christian Lindner, de la liber-democrați (FDP).
Decizia lui Scholz de a acționa contra lui Lindner survine după luni de neînțelegeri între social-democrații cancelarului (SDP), FDP și Verzi cu privire la politica bugetară și direcția economică a țării.
O moțiune de cenzură care ar putea deschide calea alegerilor anticipate va avea loc în ianuarie. Iar în timp ce coaliția a fost ocupată să se sfâșie din interior, Alternativă pentru Germania (AfD) a câștigat teren, obținând sprijin în mai multe state.
FDP a fost mereu oaia neagră ideologică a coaliției. Liberalii lui Lindner insistă pentru reducerea cheltuielilor publice și a impozitelor, în vreme ce Scholz vrea să-și mărească cheltuielile și să suspende plafonul bugetar consfințit prin constituție.
Scholz vrea cheltuieli și mai mari în Germania, deja în criză
SPD ar mai vrea să suplimenteze pachetul de ajutor pentru Ucraina cu 3 miliarde de euro, la 15 miliarde, și să demareze un program pentru protecția locurilor de muncă din industria auto. Însă Lindner și Scholz nu s-au putut înțelege deloc în aceste privințe.
Era un dezacord imposibil de soluționat. Revocarea lui Lindner de către Scholz era inevitabilă. Moțiunea de cenzură e programată pe 15 ianuarie și ar putea declanșa alegeri anticipate la finalul lui martie, dacă guvernul nu va fi susținut de o majoritate parlamentară.
Moțiunea de cenzură e în fapt mecanismul prin care guvernul federal obișnuiește să convoace alegeri anticipate, după cum a procedat și anteriorul cancelar SPD, Gerhard Schröder, în 2005. Dar va fi un risc apreciabil pentru Scholz.
La acea dată Schröder a ajuns să piardă alegerile federale în favoarea lui Angela Merkel și a Uniunii Creștin-Democrate (CDU). Iar după cum se prezintă situația acum, istoria s-ar putea repeta, întrucât CDU, condus de Friedrich Merz, depășește cu mult SPD în sondaje.
CDU își poate întări poziția în Germania
E de așteptat ca Scholz să-l roage pe Merz să-l susțină pentru adoptarea bugetului și mărirea cheltuielilor militare, ceea ce l-ar aduce pe Merz într-o poziție și mai avantajoasă, dacă liderul conservator își va juca înțelept cărțile.
Coaliția-semafor nu a fost nicicând ceva mai mult de o alianță disfuncțională; divergențele ideologice dintre SPD și Verzi, pe de o parte, și FDP pe de alta erau imposibil de ignorat.
Lindner, cu exigențele sale fiscale, e convins de necesitatea diminuării cheltuielilor publice, în vreme ce celelalte două partide sunt pentru mărirea acestora, finanțată prin creșterea fiscalității.
Cea mai mare economie a Europei șchioapătă de 18 luni, suferind în 2023 o contracție de 0,3%, în vreme ce FMI prognozează creștere zero în 2024 și numai 0,8% în 2025.
Iar în acest context partidele de la guvernare nu se puteau pune de acord asupra măsurilor de revitalizare a economiei.
Germania a trăit bine din gazul de la Putin
Modelul economic al Germaniei se baza până acum pe gazul ieftin importat din Rusia și rămâne încă în mare măsură dependent de exporturi, dat fiind că în 2023 acestea reprezentau 47,9% din PIB.
În consecință, economia Germaniei este extrem de sensibilă la perturbările de pe piața internațională și la disputele comerciale, în special cu China și SUA.
Și dacă după 2025 se anticipează o redresare, viitorul imediat arată cam dezolant. Partidele consacrate sunt cele care plătesc prețul.
La trei scrutine statale din septembrie SPD, FDP și Verzii au suferit pierderi apreciabile, în vreme ce AfD și nou înființata Alianță Sahra Wagenknecht (BSW) au avansat, ba încă AfD a și câștigat alegerile în Turingia.
Și ca și cum ziua de miercuri n-ar fi fost destul de agitată, s-a anunțat și că negocierile din Saxonia dintre CDU (la putere), SPD și BSW s-au prăbușit.
BSW a insistat pentru un paragraf tranșant în favoarea păcii și contra războiului din Ucraina în programul politic al potențialei coaliții.
Socialiștii nu renunță la Scholz
În lipsa acestei declarații este efectiv matematic imposibil să se formeze un guvern statal care să beneficieze de o majoritate în parlamentul de la Dresda - cu excepția cooptării AfD sau a Stângii (LINKE, de extrema stângă).
Deocamdată toate partidele consacrate refuză să participe la coaliții cu AfD la nivel statal.
Alegerile federale erau programate în septembrie 2025. Până la ele sprijinul pentru AfD nu va face altceva decât să crească.
Lideri ai SPD au confirmat deja că Scholz va fi iarăși candidatul partidului la funcția de cancelar, însă după toate evidențele zilele lui la conducerea guvernului de la Berlin sunt numărate.
(Articol de Constantin Eckner - jurnalist și istoric german din Berlin; The Spectator; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)