Ministerul Justiției lucrează la un nou pachet legislativ de modificare a legislației penale, după abrogarea OUG 13. În paralel, coaliția de guvernare ar putea schimba proiectul legii grațierii depus deja în Parlament
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat „în linii mari” cu premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre situația articolelor neconstituționale din Codul penal şi Codul de procedură penală. Un nou proiect de lege de modificare a legislației penale va fi asumat de Guvern până la finalul lunii aprilie, însă este exclusă adoptarea lui prin Ordonanță de Urgență.
Draftul va fi aprobat în Guvern, după care va trimis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare. „Facem proiectul de lege, îl supunem dezbaterii publice, ne consultăm cu societatea civilă, cu mediul juridic, CSM, instanțe, procurori”, a explicat ministrul Justiției.
Pragul buclucaş
Guvernul ia în calcul să modifice definiția infracțiunii de abuz în serviciu din Codul penal prin introducerea unui prag valoric al prejudiciului sub care infracțiunea nu intră în sfera penală, ci devine răspundere contravențională sau administrativă.
În OUG 13, acest prag valoric era de 200.000 de lei. „Care va fi acel prag de delimitare rămâne să vedem”, a spus Toader.
Grațiere mai largă
Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse privative de libertate, depus în Parlament sub coordonarea fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, se referă exclusiv la condamnările cu executare.
Noul titular de la Justiție propune acum includerea pedepselor cu suspendare în proiectul grațierii, pentru că altfel legea ar risca să fie discriminatorie.
„Este nedrept şi inechitabil ca pentru aceeaşi faptă, dacă judecătorul condamnă pe cineva la 3 ani de închisoare privativă de libertate, acel condamnat să aibă beneficiul grațierii, iar un alt condamnat care are nişte circumstanțe mai favorabile, acela să nu beneficieze, pentru că ar fi o răsturnare a filosofiei a actului de clemență”, a explicat Tudorel Toader la Radio Iaşi.
Linia europeană
Guvernul va mai trimite în Parlament şi un proiect de lege de transpunere în legislația României a unei directive europene privind prezumția de nevinovăție, po trivit căreia persoanele anchetate penal nu trebuie să apară încătuşate decât în cazuri excepționale, iar autoritățile publice nu ar trebui să facă declarații prin care să dea impresia că o persoană cercetată ar fi vinovată.
PNL fluieră de pe margine
Liberalii vor vota în Parlament împotriva proiectului grațierii. PNL propune, pentru rezolvarea problemei aglomerației din penitenciare, investiții în structura de detenție şi achiziționarea de brățări electronice. „PSD urmăreşte să se aplice acest proiect şi oamenilor care în momentul de față sunt în afara penitenciarelor şi să fie salvați deja oameni care nu se află în situație de detenție, ceea ce înseamnă că ideea depopulării penitenciarelor este ipocrit folosită”, a spus ieri liderul interimar PNL, Raluca Turcan.