Evenimentul Zilei > International > Coaliția „JAMAICA” i-ar putea aduce lui Merkel al PATRULEA mandat de Cancelar
Coaliția „JAMAICA” i-ar putea aduce lui Merkel al PATRULEA mandat de Cancelar

Coaliția „JAMAICA” i-ar putea aduce lui Merkel al PATRULEA mandat de Cancelar

Creștin-democrații lui Merkel ar putea forma o coaliție cu liberalii din Partidul Liber Democrat și cu „Verzii” (ecologiști) după alegerile din septembrie.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Forsa, dat publicității miercuri, această Coaliție numită „Jamaica”, datorită culorii celor trei partide – negru, galben și verde – aceleași cu cele ale steagului neațional al statului caraibian, este pregătită prin negocieri în landul Schleswig-Holstein, după ce duminica trecută creștin – democrații au reușit aici o victorie electorală importantă în alegerile locale.

Mai mulți parlamentari CDU au declarat săptămâna aceasta că o astfel de coaliție este posibil să se realizeze și la nivel național după alegerile generale din septembrie.

Sondajul Forsa, realizat pentru revista Stern și televiziunea RTL, arată că CDU înregistrează la nivel național 36% intenții de vor, în vreme ce social democrații (SPD), actualul partener de guvernare al CDU, are 29%.

Însă atât CDU cât și SPD au declarat că speră ca, după alegerile din septembrie, să pună capăt actualei coaliții și să-și găsească fiecare alți parteneri de guvernare.

Liber Democrații și Verzii au fiecare o cotă de 7% în sondajul Forsa, care, împreună cu cele 36 de procente ale creștin-democraților, le-ar permite să formeze guvernul federal, asigurându-i Angelei Merkel un al patrulea mandat de cancelar.

Partidul eurosceptic Alianța pentru Germania (AfD) a înregistrat o scădere importantă în sondaj, înregistrând numai 7%.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.