Încasările mai mici la bugetul de stat, față de cele estimate la începutul anului, i-a făcut pe politicieni să se gândească la reducerea numărului de bugetari sau la reducerea salariilor acestora.
Potrivit unei statistici oferite de Ministerul de Finanțe, doar în luna martie 2023, încasările la Bugetul de Stat au fost mai mici cu 4,1 miliarde de lei, față de prognoza inițială.
Din acest motiv, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș crede că variantele de lucru ale coaliție sunt limitate la câteva opțiuni care se referă fie la reducerea numărului de bugetari, fie reducerea salariilor acestora.
”Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat Marcel Boloș, citat de Antena3.
Reforma pensiilor speciale trebuie făcută
Marcel Boloș a mai aruncat și o ”săgeată” spre ministrul PSD de la Finanțe, Adrian Câciu.
Potrivit lui Boloș, o altă soluție de rezolvare a problemei, se referă la colectarea mai bună a veniturilor datorate de persoanele fizice și juridice, la bugetul de stat.
De asemenea, ministrul Proiectelor Europene a mai punctat că este nevoie de reforma pensiilor speciale și de cea a salarizării din sistemul public
„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar”, a mai spus Boloș, citat de Antena3.
Se fac prea multe angajări
În urmă cu câteva zile, ministru de Finanțe, Adrian Câciu a precizat că încasările la bugetul de stat sunt mai mici decât cele prognozate în momentul în care a fost realizat Bugetul de Stat pentru anul 2023.
”Trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, fiind vorba despre o pierdere care ajunge la peste patru miliarde de lei”, a spus Câciu într-o conferință de presă în care a criticat ANAF.
Ministrul de Finanțe a mai declarat că în ultima perioadă s-au făcut ”prea multe angajări” în domeniul bugetar.