107 state semnează astăzi o convenţie internaţională pentru interzicerea producţiei de bombe cu efect de brizantă, informează The Guardian.
Evenimentul de astăzi este susţinut de Crucea Roşie, care a raportat în ultimii ani despre mii de victime ale acestor bombe, împrăştiate în cel puţin 20 de state. Printre figurile marcante prezente la întâlnirea de astăzi se numără miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania, David Miliband şi Frank-Walter Steinmeier.
Cei doi consideră că semnarea tratatului de peste 100 de state este un mare pas înainte, dar "este nevoie de un tratat global pentru interzicerea acetui tip de muniţii".
Miliband şi Steinmeier au adăugat că "mulţi dintre marii producători şi utilizatori ai acestui tip de muniţii nu au semnat încă tratatul", numind aici state ca China, Rusia, Statele Unite ale Americii, India, Israel şi Pakistan.
Cele mai multe victime ale bombelor brizante s-au înregistrat în Ciad, Afganistan, Eritreea, Cecenia, Sierra Leone şi Vietnam.
România a spus "pas"
La o întâlnire din februarie 2007, 46 de state au semnat acordul. Au participat 49 de state atunci, dar România, Polonia şi Japonia s-au abţinut de la a semna tratatul, menţionând că îşi vor menţiona poziţia anul viitor.
România nu a semnat însă tratatul nici în mai 2008, cu ocazia ultimei întâlniri în acest scop, când numărul statelor din coaliţie a crescut la 107.
România este inclusă în rândul ţărilor care au produs şi deţin în prezent acest tip de muniţii. Ce sunt bombele brizante?
Bombele brizante sunt lansate din aer sau de la sol şi împrăştie mai mulţi explozibili pe o suprafaţă întinsă. Deseori, aceşti explozibili sunt detonaţi întâmplător de civili, iar deflagraţia este mortală.