Evenimentul Zilei > Politica > CNSAS, despre verificarea lui Marian Munteanu: O soluție nu poate fi dată de azi pe mâine
CNSAS, despre verificarea lui Marian Munteanu: O soluție nu poate fi dată de azi pe mâine

CNSAS, despre verificarea lui Marian Munteanu: O soluție nu poate fi dată de azi pe mâine

Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Societatea Academică Română (SAR) au formulat marţi şi miercuri cereri de verificare la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a lui Marian Munteanu, dar o decizie nu poate fi dată de pe o zi pe alta, a precizat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anca Median.

"PNL a depus o cerere ieri (marţi – n.r.). De asemenea, interesul în acelaşi sens este şi al SAR, depunând şi ei o cerere în dimineaţa aceasta (miercuri – n.r.). Cererile vor urma cursul firesc, acela pe care-l presupune procedura potrivit legii în baza căreia noi funcţionăm, adică Ordonanţa 24/2008 aprobată cu modificări şi completări prin Legea 293/2008. Verificările CNSAS vizează două aspecte: colaborarea cu Securitatea sau apartenenţa la structurile ei. Asta înseamnă ofiţer sau nu, colaborator sau nu, în sensul legii", a declarat purtătorul de cuvânt al CNSAS. 

Cererea de la PNL poartă semnăturile Alinei Gorghiu şi a lui Vasile Blaga, copreşedinţi PNL, iar cea din partea SAR, a Alinei Mungiu Pippidi. 

Anca Median a adăugat că cererile au început să fie analizate de îndată ce au ajuns la CNSAS. 

"Verificarea unui om vizavi de apartenenţa la fosta Securitate sau vizavi de colaborarea cu aceasta presupune nişte paşi procedurali. Identificarea dosarului, corespondenţa cu foştii deţinători de arhivă şi aşa mai departe. Nu cred că o cerere care intră astăzi poate fi soluţionată mâine", a explicat Median. 

Ea a mai precizat că, din momentul în care s-au primit cererile privindu-l pe Marian Munteanu, CNSAS verifică dacă pe numele acestuia există sau nu documente întocmite de fosta Securitate. 

Purtătorul de cuvânt al CNSAS a menţionat că pe numele lui Marian Munteanu nu au existat alte cereri, întrucât acesta nu avea o calitate oficială.