CNN şi NBC: Obama a aprobat în secret intervenţia CIA în Siria

CNN şi NBC: Obama a aprobat în secret intervenţia CIA în Siria

Pe fondul confruntărilor violente din Siria, preşedintele american Barack Obama a semnat un document secret prin care autorizează ajutorul Statelor Unite pentru rebelii sirieni care luptă pentru alungarea de la putere a regimului Bashar al-Assad. Informaţia a fost dată de canalele de televiziune americane NBC şi CNN, care citează surse neidentificate.

Casa Albă a refuzat au refuzat să comenteze aceste informaţii, însă nu a exclus explicit ideea că Washingtonul sprijină mai mult decât cu informaţii rebelii care contestă regimul preşedintelui al-Assad, aşa cum admiseseră oficial anterior.

Cele două canale de televiziune susţine că directiva semnată de liderul american este inclusă într-o "concluzie" - instrument care permite serviciilor secrete americane (CIA) să acţioneze clandestin.

Săptămâna trecută, Washingtonul admitea că oferă asistenţă medicală şi logistică rebelilor sirieni, nu şi arme, avertizând că ar fi contraproductiv "să înarmeze" mai mult conflictul. În iunie, cotidianul american New York Times susţinea că mai mulţi agenţi CIA s-ar afla în sudul Turciei, pentru a se asigura că armele furnizate opoziţiei siriene nu vor ajunge pe mâinile membrilor reţelei Al Qaida şi a altor extremişti. Potrivit ziarului, armele destinate Armatei Siriene Libere, printre care figurează puşti de asalt, lansatoare de grenade şi arme anti-tanc, au fost transportate în Siria pe la frontiera turcă, cu ajutorul Fraţilor Musulmani sirieni. Armamentul ar fi fost plătit de Turcia, Arabia Saudită şi Qatar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste informaţii despre o relaţie mai strânsă între SUA şi rebelii sirieni apar într-un moment în care confruntările violente din Siria par să se apropie de o concluzie, iar luptele între forţele guvernamentale şi cele ale opoziţiei s-au intensificat la Damasc şi Alep. Ele coincid, de asemenea, cu creşterea presiunii politice asupra Casei Albe pentru a sprijini mai mult opoziţia siriană, în pofida reticenţei SUA de a se angaja mai direct într-un nou război în Orientul Mijlociu.

Barack Obama a avut o discuţie telefonică luni cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, cei doi punându-se de acord "să accelereze tranziţia politică în Siria", potrivit Casei Albe.