Evenimentul Zilei > International > „Cneazul Vladimir” este noul submarin rus. Putin umple Arctica de rachete balistice
„Cneazul Vladimir” este noul submarin rus. Putin umple Arctica de rachete balistice

„Cneazul Vladimir” este noul submarin rus. Putin umple Arctica de rachete balistice

După soluționarea unor „probleme tehnice”, un nou submarin nuclear se pregăteșe pentru flota Nordului

Submarinul „Cneazul Vladimir (K-549) urmează să fie livrat flotei Nordului în acest an, informează Izvestia, potrivit unor surse apropiate comandantului marinei ruse.

Submarinul este primnul proiect 955A ameliorat și va avea baza la Gadzhiievo, în peninsula Kola, raportează The Barents Observer.

La origine, „Cneazul Vladimir” este destinat pentru a naviga pentru flota Pacificului. În locul lui va fi trimis viitorul submarin din această clasă, „Cneazul Oleg”, după ce va fi livrat de pe șanierul Sevmash din Severodvinsk, până anul viitor.

O imagine din satelit actualizată de Google Earth arată cele două submarine, „Cneazul Vladimir” și „Cneazul Oleg”, în apele șantierului naval.

Primul submarin din clasa Borei, „Iuri Dolgoruki”, a fost remis flotei Nordului în ianuarie 2013.
„Cneazul Vladimir” a părăsit cheiul în noiembrie 2017 și, un an mai târziu, în decembrie 2018, s-a îmbarcat pentru primele trasee pe mare.

Vara aceasta, a navigat în cea de-a doua etapă de teste. Este prevăzut ca submarinul să lanseze cel puțin o rachetă balistică Bulava înainte de a fi acceptat în flota Nordului.

După ce a publicat mai multe fotografii din surse internet ruse ale submarinului, echipat cu antene și alte echipamente, celebra publicație subacvatică Covert Shores concluzionează că ultima serie de teste a fost realizată pentru calibrarea fasciculelor sonarului.

TASS a raportat că , iarna trecută, „au existat probleme tehnice”.
La fel ca „Iuri Dolgoruki”, „Cneazul Vladimir” va transporta până la 16 rachete intercontinentale de tip RSM-56 Bulava (cod NATO: SS-NX-30).

Fiecare rachetă este susceptibilă să transporte de la 4 la 6 capete nucleare. Un submarin din clasa Borei complet înarmat va naviga cu 64-96 ogive nucleare.

În total, zece submarine din clasa Borei vor fi construite și vor intra în serviciu până în 2027.
Cinci dintre ele vor naviga pentru flota Pacificului și cinci pentru flota Nordului.