CNCD: Modificarea indemnizaţiei de creştere a copilului, discriminatorie

Noua lege privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, care obligă părinţii să aleagă între două variante de concediu, ar trebui să se aplice exclusiv copiilor concepuţi după 1 ianuarie 2011, potrivit Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

"Părinţii ai căror copii au fost concepuţi până la data intrării în vigoare a OUG 111/2010 (noua lege privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului - n.r.) ar trebui să beneficieze de prevederile anterioare", aceasta a fost decizia adoptată de Colegiul Director al CNCD, adoptată ieri, în urma unei sesizări venite din partea preşedintei organizaţiei de femei a Partidului Conservator, Lia Ardelean.

În motivarea deciziei lor, membrii CNCD arată că, atunci când au conceput copilul, cei care vor deveni părinţi după 1 ianuarie 2011, când va intra practic în vigoare noile prevederi legate de acordarea de stat a indemnizaţiei de creştere a copilului, au avut în vedere vechea lege, ce le acorda posibilitatea de a sta doi ani acasă pe o sumă mai mare de bani. Egalitatea de tratament, încălcată de executiv "Modificarea actului normativ intervenită între data conceperii copilului şi data naşterii acestuia încalcă principiul egalităţii de tratament sub un dublu aspect", explică aceştia.

Astfel, în primul rând "sunt afectaţi părinţii care şi-au proiectat viitoarea situaţie familială (asumarea conceperii unui copil) sub incidenţa unei legi care până la data naşterii copilului a suferit modificări substanţiale sub aspectul drepturilor acordate".

Ceea ce înseamnă că "această categorie de părinţi este tratată diferit de categoria părinţilor care au conceput şi născut copilul sub aceeaşi normă legală". În plus, se mai arată în decizia CNCD, "modificarea intervenită afectează şi copiii concepuţi sub vechea legea, dar născuţi sub incidenţa modificărilor intervenite".

Aceştia au mai adăugat că "dreptul a fost câştigat la momentul conceperii copilului, sub protecţia OUG 148/2005 (vechea ordonanţă - n.r.) şi ar fi contrar principiilor de drept pierderea unui drept deja câştigat". Curtea Supremă: indemnizaţia este dreptul copilului, nu al părinţilor Decizia CNCD face trimitere şi la jurisprudenţa Curţii Supreme, care arată că "această indemnizaţie este un drept al copilului de care beneficiază părintele ce urmează să-l crească şi să-l întreţină", contrar opiniei guvernanţilor, care susţin că ar fi un drept al părinţilor.

Mai mult, adaugă reprezentanţii CNCD, Codul Civil prevede că "un copil conceput este considerat că există", dacă se naşte viu şi viabil, adică "şi copilul conceput, dar nenăscut are vocaţia de a dobândi drepturi". Ceea ce înseamnă că mamele care sunt acum însărcinate ar trebui să beneficieze de indemnizaţie pe vechea lege, iar decizia CNCD de miercuri va putea fi folosită de acestea în procesele colective pe care le pregătesc împotriva executivului.

Guvernul a decis săptămâna trecută că cei care vor deveni părinţi după 1 ianuarie 2011 vor trebui să opteze, de la început, între două variante. Fie un concediu de creştere a copilului de un an, cu indemnizaţie lunară de maximum 3.400 de lei şi un stimulent de 500 de lei pe lună, până face copilul doi ani, dacă se întorc mai devreme la muncă, fie să stea acasă doi ani, ca până acum, însă cu o indemnizaţie maximă de 1.200 de lei şi fără să primească stimulentul dacă revin în acest timp la serviciu. Citiţi AICI cum a modificat executivul legea indemnizaţiei de creştere a copilului