Evenimentul Zilei > Actualitate > Cluj Arena, stadionul învelit în fuselaj de avion. VEZI aici imagini panoramice
Cluj Arena, stadionul învelit în fuselaj de avion. VEZI aici imagini panoramice

Cluj Arena, stadionul învelit în fuselaj de avion. VEZI aici imagini panoramice

Are 30.000 de locuri, un design futurist, scaune exact ca pe Allianz Arena, din Munchen, dar cel mai mare atu al noii arene este calitatea impecabilă a gazonului. Se va putea juca pe orice vreme, pe ploaie torenţială sau la -25 de grade

Noul stadion al Clujului se poate distinge cu lejeritate din avion, de la zece mii de metri altitudine. Acoperit cu un material care îl face să semene cu un imens OZN, în culoarea inoxului care luceşte orbitor în soare, Cluj Arena este aproape de finalizare şi va fi inaugurat la 1 octombrie.
Stadionul va fi al doilea din România, că mărime, după Naţional Arena. Cu 30.000 de  locuri, Cluj Arena va face parte din lista stadioanelor omologate de UEFA pentru disputarea meciurilor internaţionale, fapt ce va face din Cluj un pol de atracţie sportivă pentru această zonă a Europei.
Noua arenă sportivă este situată pe locul bătrânului stadion Ion Moina care a fost demolat în cursul anului 2008. Tot atunci s-a luat decizia de a se consturi un stadion nou, care să îndeplinească toate criteriile impuse de FIFA şi UEFA. În plus, tot în zonă Primăria Cluj Napoca a demarat deja lucrările la noua sală de sport a oraşului care va face parte integrantă din noul complex sportiv, similar cu ceea ce se întâlneşte în parcul olimpic „Olimpia Park” din Munchen. Sala de sport va avea o capacitate de 7.200 de locuri şi va costa doar 2,5 milioane de euro.

Noua arenă sportivă este situată pe locul bătrânului stadion Ion Moina
Stadionul are o capacitate de 30.000 de locuri
Suprafaţa de joc ascunde în subteran o adevărată uzină

Stadionul din Cluj are deja montat un gazon aşa cum sunt cele de pe stadioanele din Africa de Sud, unde s-a defăşurat Campionatul Mondial din Africa de Sud. Specialiştii au montat şi un sistem de drenare, în timp ce gazonul va fi încălzit cu senzori şi termostate.
„Există un sistem de drenaj principal, transversal, din zece în zece metri, şi un drenaj secundar longitudinal, la fiecare 1,5 metri. De asemenea, gazonul va avea un sistem de irigaţie performant, complet automatizat. Suprafaţa de joc va fi prevăzută cu un sistem de încălzire automatic Heatfle, relizat la comandă în Danemarca, compus din şase zone controlate independent, cu senzori şi termostate pentru fiecare zonă, aparatajul fiind de producţie Moeller”, se menţionează în prezentarea pusă la dispoziţia presei de Consiliul Judeţean Cluj.
Noul gazon al Cluj Arena este o adevărată uzină, ceea ce permite desfăşurarea meciurilor de fotbal pe orice tip de vreme sau anotimp. Sub gazon, specialiştii au instalat 9.000 de metri de tubulatură pentru sistemul de drenaj, 260 metri liniari de tubulatură care va colecta apa de ploaie, 24 de aspersoare pentru irigaţii şi 49 de kilometri de cabluri pentru încălzire.
Stadionul este învelit în culoarea fuselajului de avion
Tribunele nolui stadion vor putea găzdui 30.596 spectatori. Scaunele au fost construite de o firmă din Orăştie şi sunt montate în prezent în proporţie de 98%, fiind similare cu cele care există pe celebrul stadion munchenez Allianz Arena.
Finisajul exterior a fost conceput de arhitecţi astfel încât stadionul să se încadreze cât mai bine cu Parcul Central care se află în apropiere. Anvelopa exterioară a fost proiectată astfel încât să reflecte lumina soarelui precum şi culoarea verde a coronamentului copacilor din zonă.
„Mai sunt de efectuat lucrări la finisajele exterioare şi la 1 octombrie vom face o inaugurare pentru public. Vom lăsa oamenii să stea până la miezul nopţii să se bucure de noul stadion”, spune Victor Popa, purtător de cuvânt al Cluj Arena.
Costul total al Cluj Arena va fi de aproximativ 40 milioane de euro, după ce, în prima fază firmele care îl construiesc au câtigat licitaţia pentru doar 28 de milioane de euro. Ulterior, din cauza unor lucrări suplimentare, costurile au fost majorate cu 12 milioane de euro.


Văzut din avion, stadionul pare un imens OZN
Arena va fi gata la începutul lunii octombrie
Costurile totale ajung la 40 de milioane de euro

Cluj Arena a devenit un amplasament interesant pentru tinerii care vor să se căsătorească
FOTO: MIHAI ŞOICA

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a declarat că în fiecare săptămână primeşte zeci de cereri de la tineri din Cluj care vor să se căsătorească pe Cluj Arena.
„Unii vor să organizeze ceremonia pe noul stadion în timp ce alţii vor să facă celebrele poze de nuntă. Nu le putem da aprobare pentru că încă se lucrează iar constructorii nu-şi pot face treaba dacă în fiecare zi sunt întrerupţi de tot felul de activităţi, fie nunţi, fie alte ocazii”, a spus Alin Tişe.
Citiţi şi:

  • Peste 100.000 de vizitatori la Stadionul "Naţional Arena"
  • Stadionul Naţional Arena. VEZI IMAGINI PANORAMICE 360°