Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a primit o nouă plângere din partea candidatei USR la fotoliul de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand. Aceasta este a doua reclamație adresată acestei instituții, pe tema acordării tabletelor electronice gratuite.
Armand a susținut, în primă fază, că achiziționarea lor este un tun PSD-ist, o achiziție ilegală – ceea ce s-a dovedit a fi fals și, mai mult, a fost un proiect pornit de Guvernul Orban (PNL). În a doua fază, candidata USR susține că primarul Dan Tudorache nu a făcut public numele firmei care a câștigat licitația, invocând faptul că instituția nu a oferit presei această informație. Surse din lumea politică spun că aceste demersuri lipsite de empatie față de copii au un singur țel – unul șocant și revoltător.
„Așa cum anticipam, primarul bolșevic de la Sectorul 1 a vrut să fenteze legea achizițiilor publice. Primăria Sectorului 1 refuză să spună de la ce firmă a cumpărat 48.000 de tablete care vor ajunge la elevi și profesori, tablete în valoare de 76 milioane lei.
Jurnaliștii de la un site au cerut explicații de ce licitația nu a fost făcută în baza prevederilor legale și n-au primit răspuns din partea primarului.
”USR Sector 1 a depus plângere la Parchet pentru această achiziție suspectă.”, a scris Clotilde Armand pe contul său de Facebook. Este o nouă încercare de a bloca, politic, un program aplaudat la nivel național.
Primarul Sectorului 1 Dan Tudorache a achiziționat în timp util, adică până la data de 14 septembrie când începe noul an școlar, tablete dotate corespunzător și însoțite de abonamente de internet gratuit timp de doi ani. Aceste gadgeturi vor ajunge la toți copiii din grădinițele, școlile și liceele Sectorului 1, dar și la profesori. În acest fel, educația se asigură în mod echitabil și, de ce nu, îmbrăcată în forma unui imbold dat celor care provin din familii cu mai puține posibilități materiale.
Întrebarea pe care foarte mulți locuitori ai Sectorului 1 și-au pus-o, atunci când au văzut în mass-media demersurile USR, a fost de ce și-ar dori cineva să blocheze acest program? Mai ales că elevii au numărat zilele până la startul distribuirii.
O explicație ar putea fi, conform grupurilor de părinți din mediul online, declarația lui Clotilde Armand, pe vremea când era consilier local la Primăria Sectorului 1. Într-o discuție despre perfecționarea serviciilor de protecție socială pentru copii (DGASPC), candidata USR a răbufnit și a spus că suma alocată întreținerii unui copil în sistemul de stat este de 4 mii de lei. Și că i se pare prea mare, din moment ce această sumă poate asigura traiul a două familii din București.
În acest context, cetățenii sectorului au comentat și faptul că e uimitoare atitudinea ei, ca mamă a 4 copii – și care, conform cărții autobiografice, a pierdut alți doi copii în trecut, în circumstanțe absolut tragice.
Iar simplul acces la internet ar putea schimba viitorul multor copii din cartiere precum Odăi, intens străbătute de USR atât în această campanie, cât și în cea precedentă, unde copiii au resurse foarte limitate sau chiar zero când e vorba de informare.
În final, surse din lumea politică spun că nu lupta cu Tudorache a îndemnat-o pe Clotilde Armand să facă aceste „fente” și nici nu trebuie văzut subiectul printr-o lumină a mamei care ar trebui să ocrotească micuții.
„Este un joc politic. Tudorache a pus Guvernul într-o lumină foarte proastă, în momentul în care el a dat tablete la un Sector întreg, iar Orban și ai lui n-au fost în stare să dea măcar la un sătuc. Raluca Turcan a anunțat că până la începerea anului școlar, toți copiii vor avea tablete, pentru a avea acces la învățământul online. Mai mult, prețul aparaturii va fi decontat de Uniunea Europeană. Și? Ați văzut tabletele de la Guvern? Nu. E o palmă foarte usturătoare pe care Tudorache o dă lui Orban, pe care PSD-ul o dă PNL-ului. Agitația lui Clotilde Armand este doar joc politic, chiar și cu prețul fericirii copiilor, da.” , ne-a spus o sursă apropiată politicienilor angajați în bătălia electorală.
Ce spune primarul Dan Tudorache
„Așa cum am promis, la începutul noului an școlar, TOȚI elevii și profesorii din Sectorul 1 vor avea tablete performante, cu conexiune la internet, pentru a putea face școala online. Asigurate de primărie.
O grijă deosebită acordăm și siguranței sanitare. Toate școlile primesc în aceste zile materiale de protecție specifice acestei perioade de pandemie: măști, dezinfectant de mâini, dezinfectant de suprafețe.
Acesta este răspunsul pe care îl dăm unui guvern incompetent, care nu a știut să facă altceva decât să transfere responsabilitatea începerii anului școlar către părinți, profesori și primării.
Nu în ultimul rând, acesta este răspunsul pe care îl dăm copiilor, părinților și dascălilor, care se întreabă îngrijorați, pe bună dreptate, dacă suntem gata pentru educație în plină pandemie: da, Sectorul 1 este pregătit!”, a scris edilul de la Sectorul 1 pe pagina sa de Facebook.
„Educația tuturor copiilor noștri este foarte importantă și nu vom face, în acest sens, niciodată rabat de la alocarea de resurse, timp și atenție. Oferim tablete tuturor elevilor pentru că noi considerăm că toți trebuie să aibă aceleași șanse și să pornească în viață de la același nivel. Pentru a investi cu succes în viitor, avem datoria să nu accentuăm diferențe, privilegii, ierarhii”, a declarat primarul Dan Tudorache în conferința de presă din urmă cu câteva zile, când a anunțat că va începe distribuirea tabletelor în școli.
Cele 48.000 de tabletele au costat circa 1.600 lei/bucata și au incluse toate dotările necesare, inclusiv ecran cu protecție pentru ochi, tastatură și abonament gratuit de internet timp de 2 ani.