Primarul sectorului 1 a încercat să blocheze decizia deja existentă de executare silită pentru neplata datoriilor, dar instanța s-a pronunțat din nou în favoarea Romprest. Societatea de salubritate va executa silit primăria pentru o sumă de peste 75 de milioane de lei, aferentă facturilor emise pentru serviciile prestate în cursul anuui 2020.
Decizia instantei a fost pronunțată ieri, 20.07.2021 în dosarul 41224/299/2020. Romprest va executa silit Primaria pentru o suma de peste 75 milioane lei, sumă la care se vor adauga și penalitățile înregistrate în perioada în care executarea a fost suspendată. De la prima factură emisă și neplătită s-au scurs deja aproape 300 de zile.
Insistența lui Armand a adăugat în cârca locuitorilor din sector peste o lună în plus de penalizări
În 10 iunie, Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea Romprest de executare silită a Consiliului Local al Sectorului 1. Soluția instanței, pe scurt, a fost: „Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Imediat , primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat că va contesta cererea Romprest de încuviinţare a executării silite a Primăriei Sectorului 1, ceea ce s-a și întâmplat. "Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite şi vom câştiga. De când sunt aici, am câştigat toate procesele.” declara atunci Clotilde Armand.
O lună mai târziu, insistența primarului de a nu achita obligațiile, e soldată cu un eșec. Instanța s-a pronunțat din nou în favoarea Romprest, iar perioada scursă nu face decât să îngreuneze sarcina asupra bugetului primăriei, cei mai afectați fiind, din nou, cetățenii.
Sumele restante, esențiale pentru achitarea salariilor și datoriilor societății la bugetul de stat
Încă de la începutul conflictului generat de Armand prin refuzul de a achita facturile restante, Romprest a atras atenția că sociatatea va întâmpina dificultăți în buna desfășurare a activității. Romprest este cea mai mare societate de salubritate din Romania, sumele plătite de acesta cu titlu de salarii fiind unica sursa de venituri pentru un număr de peste 2700 angajati plus apartinatorii acestora. Societatea a avertizat că salariile angajaților sunt constant în pericol de a nu fi achitate, având în vedere refuzul abuziv al Primarului Sectorului 1 de a achita facturile de salubrizare.
Mai mult, pe fondul insuficienței lichidaților necesare pentru acoperirea costurilor operationale pe care le-a angajat vreme de peste 11 luni și pentru care nu a încasat veniturile aferente, Romprest a anunțat și că a fost nevoită să demareze procedura de concediere a peste 600 de salariați din cadrul companiei.