Editura Evenimentul si Capital

Clopotele bat pentru tine | REFLEXUL DE CULTURĂ

Sever Voinescu
Autor: | | 0 Comentarii | 299 Vizualizari

Trei ore libere și o ofertă de tarabă mă fac să vă scriu, astăzi, despre una dintre cărțile mele preferate: „Pentru cine bat clopotele”, de E. Hemingway. Scotocind după ziare la chioșcul din colțul străzii mele, am dat cu ochii de un DVD cu filmul făcut după celebrul roman în 1943, cu Gary Cooper și Ingrid Bergman.

Era oferit drept momeală de către o publicație, așa cum se practică: cumperi ziarul, ai și filmul la un preț bun. Am încercat să-mi amintesc ceva din film, n-am reușit și, de-odată, nu mai eram sigur dacă îl văzusem ori nu. Cum sînt un admirator entuziast al lui Hemingway, am cumpărat imediat filmul și m-am grăbit spre casă să-l văd.

Știți întrebările acelea „ori-ori” care se pun pentru a identifica mai precis gustul cuiva, ca de pildă „Wagner ori Verdi?”, „Tolstoi ori Dostoievski?”, „Platon ori Aristotel?” etc. În general, răspunsurile mele la aceste întrebări diferă în funcție de momentul în care mi se pune întrebarea. Dacă mă întrebi după ce am petrecut o seară cu „Război și pace”, zic fără să clipesc Tolstoi, dacă mă întrebi după ce recitesc cîteva pagini de „Idiotul” zic, pe loc și plin de convingere, Dostoievski. O întrebare de acest gen foarte des pusă, mai ales printre iubitorii literaturii americane, este „Faulkner ori Hemingway?”. La această întrebare, de la primele contacte cu literatura celor doi și pînă azi, răspund răspicat și constant „Hemingway” chiar dacă, pentru a răspunde, îmi ridic ochii din „Pe patul de moarte”, cartea mea preferată de Faulkner. Mai pe românește, sînt „un fan” Hemingway!

M-am bucurat, așadar, să văd filmul. Mi s-a părut deloc îmbătrînit, deloc datat. Personajele sînt vii și astăzi, psihologiile sînt și ele convingătoare și provocatoare, acțiunea are suspans chiar și pentru un consumator de cinema ultra-digitalizat, din acela cu oamenii aruncați în toate părțile de suflul unor explozii colosale, cu mașinării descompuse de impactul cu forțe dezlănțuite, cu focuri teribile și viituri devastatoare care se văd pe ecranul imens înspăimîntător de încet, în detaliu. Poate că jocul lui Gary Cooper e un pic demodat, dar pasiunea inocentă a lui Ingrid Bergman și talentul sclipitor al tuturor celorlalți actori fac filmul să vibreze adevărat și astăzi. De cîte ori văd un film după o carte pe care o cunosc, sînt foarte curios să văd dacă se depărtează, cumva, de carte. Mă interesează dacă acțiunea diferă, dacă dispar personaje din carte sau apar personaje noi, dacă finalul e similar ori nu, dacă miza cărții, așa cum am perceput-o eu, se regăsește și în film sau, dimpotrivă, scenaristul ori regizorul au o altă lectură decît a mea. În acest caz, filmul este fidel cărții. Periculos de fidel, aș zice, știind că cei mai leneși la citit preferă să vadă filmul și gata, bifează și cartea ca fiind citită. Filmul „Pentru cine bat clopotele” este fidel cărții, dar nu o epuizează nici pe departe. De pildă, filmul nu poate reda energia erotică a romanului, palpabilă aproape în scenele de dragoste pe care Robert și Maria le desfășoară în aer liber, pe culmile muntelui Sierra de Guadarrama, sub cerul plin de stele. Hemingway sugerează o amploare cosmică, reiterînd teza conform căreia cu fiecare poveste de iubire lumea se recreează. Puterea acestor scene este cu atît mai mare cu cît contextul lor este unul al al morții generalizate într-un războiului teribil, redat de Hemingway cînd „tehnic”, cînd emoțional anume pentru a-i face simțită grozăvia. Toate aceste produse ale virtuozității narative ale scriitorului nu sînt, nu au cum să fie, prezente într-un film. Dar filmul redă foarte viu personalitatea fermă a lui Pilar, femeia urîtă și înțeleaptă, meandrele umbroase ale personalității lui Pablo, unul dintre cele mai interesante personaje secundare din istoria literaturii, după opinia mea, ca și dinamica grupului de partizani de care Robert are nevoie pentru a-și duce la îndeplinire misiunea.

De asemenea, filmul reușește să facă dreptate polivalenței extraordinare a romanului – ceva ce cinematograful reușește foarte rar cînd adaptează cărți importante. „Pentru cine bat clopotele” este o invitație deschisă la meditație pe tema morții. Titlul, după cum indică Hemingway însuși, este un vers dintr-un faimos poem metafizic, care reproduce întocmai una dintre meditațiile lui John Donne, scrisă în 1624. În acest poem se spune că orice moarte de pe lume diminuează ființa oricărui om întrucîtva, pentru că o solidaritate ontologică ne leagă pe toți, așa că de cîte ori bat clopotele pentru cîte un mort în lume, ele bat și pentru mine și pentru tine și pentru toți cei pe care îi vedem vii în jur. Filmul e chiar mai atent decît cartea în a arăta că, de fapt, e greu să vorbești despre răi și buni într-un război care a ajuns o competiție irațională a atrocității. Și precizez că nu toate războaiele ajung așa, dar cel civil din Spania da, a ajuns așa.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate