Clinica Trident transformă frica de stomatolog în bucuria unui zâmbet sănătos. Florin Lăzărescu, fondator: „Schimbăm și atitudinea pacientului, încrederea în sine”

Florin Lăzărescu și Andrei Iacob, cofondatori ai Clinicilor Trident, alături de Mariana Cărămidă, expert în parodontologie, și Ela Oprea, expert în pedodonție.

Clinica Trident din București a organizat pe 1 noiembrie un eveniment tematic, cu scopul de a îmbina socializarea cu educația medicală, într-un cadru captivant, adaptat atmosferei de Halloween. Evenimentul a adus împreună atât medicii stomatologi ai clinicii, cât și invitați speciali printre care s-au numărat Larisa Iordache, Beatrice Olaru și Amalia Enache.

Specialiștii au vorbit despre importanța sănătății dentare, mai ales în sezonul de Halloween, când consumul de dulciuri este ridicat. Temele abordate au fost diverse, accentul fiind pus pe prevenție și igienă orală. Au fost prezentate subiecte educative, cum ar fi: pericolele cariilor și importanța esteticii dentare în menținerea unui zâmbet sănătos.

Acest eveniment a fost dedicat și celor mici, Clinica Trident dorindu-și să-i aducă pe copii cât mai aproape de cabinetele stomatologice, fără frică sau rețineri.

Halloween-ul a fost tematica evenimentului de la Clinica Trident

Importanța esteticii dentare

Fondatorul Clinicii Trident, Dr. Florin Lăzărescu a fost cel care vorbit în deschiderea evenimentului, oferind informații esențiale despre estetica dentară, care nu se rezumă doar la un zâmbet alb și strălucitor, ci este un echilibru între sănătatea gingiilor și forma dinților.  „Am asociat de această dată evenimentul cu Halloween-ul. Prezentarea mea nu este despre Halloween, este despre frumos. Întotdeauna, când facem un plan de tratament, pornim de la o situație ideală. Unde ne-am dori să ajungem cu rezultatul nostru? Și cel mai vizibil în cavitatea orală este incisivul central. De aici pleacă toate măsurătorile. Există și situații mult mai serioase, și atunci trebuie să avem un punct de pornire. Trebuie să avem în vedere și alte principii estetice, și aici ne referim la estetica albă și la estetica roz. Nu sunt vizibili numai dinții, este vizibilă și gingia și țesuturile moi.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă vorbim despre mobilitatea musculaturii, de mobilitatea buzelor și iar ne uităm către studii. Dacă la vârsta de 30 de ani, avem o vizibilitate de peste 3 milimetri a incisivilor superiori, pe măsură ce înaintăm în vârstă doar 0,4 milimetri din incisivii superiori sunt vizibili. Deci gravitația lucrează în detrimentul nostru. ”

Dr. Florin Lăzărescu a răspuns și la o întrebare care este deseori o preocupare în rândul oamenilor. „Trebuie neapărat să obținem un rezultat ideal?” Răspunsul este nu. Conform studiilor făcute, anumite lucruri nu sunt perceptibile decât dacă se abat foarte mult de la natural. La o abatere de până în 4 milimetri, ochiul unui om neantrenat nu percepe ca inestetic.”

În ceea ce privește pacienții, pe lângă dantura frumoasă pe care o obțin, se bucură și de o stare de bine la final și au mult mai multă încredere în zâmbetul lor. „Schimbăm și atitudinea pacientului, încrederea în sine.”

Cum se realizează corect îngrijirea dinților celor mici

În continuare a vorbit doamna doctor Ela Oprea, din departamentul de pedodonție. Prezentarea doamnei doctor s-a axat pe regulile de bază în îngrijirea dinților copiilor și ce ar trebui să facă părinții pentru a proteja dantura celor mici. „Igiena dentară a copiilor începe în primele luni de viață. Erupția dentară începe în jurul vârstei de 6-10 luni. Când apar primii dinți, trecem pe o periuță cu peri normali, dar potrivită grupei de vârstă. Pasta de dinți folosită este o pastă fără fluor. Începând cu vârsta de un an, se poate folosi o periuță sonică. Aceasta este o periuță ce are un capăt cu un led, ce ne ușurează periajul.”

Conform doamnei doctor, părinții ar trebui să ajungă în cabinetul stomatologic cu cei mici începând cu vârsta de 6 luni, maxim la un an. Acest lucru este important mai ales pentru părinți, fiind esențial să obțină informații corecte, adaptate nevoilor copilului. „Recomandarea Asociațiilor de Stomatologie Pediatrică este să introducem și ața dentară. Însă, acolo ni se spunem să începem cu vârsta de 4 ani. Recomandarea mea ar fi să începem puțin mai devreme. Chiar de la vârsta de 2 ani. Să ne jucăm, nu trebuie neapărat să facem o curățare corectă, ci să obișnuim copilul  cu această manoperă sănătoasă. Și așa formăm un obicei benefic pe termen lung.”

Dr. Ela Oprea alături de Larisa Iordache

Probleme frecvent întâlnite la pacienți

În final, doamna doctor Mariana Cărămidă, medic specialist parodontolog la clinica Trident, a vorbit despre câteva aspecte interesante ale sănătății orale. Ea a prezentat trei povești, folosind un stil captivant, pentru a atrage atenția asupra problemelor întâlnite în cabinet. „Pentru a respecta tematica de Halloween, vreau să vă spun trei povești horror pe care le întâlnim uneori în cabinete. Însă chiar și acestea ajung să aibă un final fericit, cu ajutorul colaborării strânse între specialiști și pacienți. Prima poveste este că boala parodontală poate să apară și la persoanele tinere. Din nefericire, și tinerii sunt afectați de boala parodontală. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste forme de boală evoluează fără să ne dea simptome. De aceea recomandăm, ca periodic, să fie făcute controale la stomatolog.

A doua poveste horror legată de gingii este atunci când întâlnim o retracție gingivală. Atunci când gingia dezgolește o suprafață mai mare din dinte, se expune rădăcina dintelui și apare sensibilitatea dentară foarte mare.

Și a treia poveste horror face referire la creșterea gingiilor peste aparatele ortodontice. Este clar că tratamentele ortodontice îi ajută pe pacienți să-și recâștige frumusețea dinților și, odată cu ea, încrederea în sine. Însă, în lipsa controalelor periodice și a îngrijirii optime, pacienții care poartă aparate ortodontice fixe se pot confrunta cu o tendință de creștere a gingiei peste aparatul ortodontic, blocând astfel întregul tratament. Cu toate acestea, o colaborare strânsă între pacient și specialist va face ca acest risc să fie ținut sub control, astfel încât tratamentul ortodontic să se desfășoare în cele mai bune condiții.”

Cu ocazia acestui eveniment, Clinica Trident a scos în evidență importanța educației în ceea ce privește sănătatea dentară, printr-un mod interactiv, unde au participat atât adulți, dar și copii. Astfel de evenimente nu doar că educă, ci și consolidează legăturile sociale, având un impact pozitiv asupra întregii comunități.