Cleopatra nu era frumoasă, dar se trata!

Laptele de capră, miere, aloe, lapte, ulei de migdale dulci… Enumerarea reprezintă doar o parte dintre secretele cosmetice şi de îngrijire corporală la care apela Cleopatra, astfel încât să fie de o frumuseţe zdrobitoare.

"Regina Cleopatra era faimoasă pentru frumuseţea sa, aşa că este improbabil să se fi supus unei morţi chinuitoare şi care ar fi desfigurat-o. Cleopatra a vrut să rămână frumoasă chiar şi după moarte, pentru a păstra mitul ei", spune istoricul german Christoph Schaefer, profesor la Universitatea Trier. Care vine totodată cu teoria revoluţionară că Regina şi-a luat zilele cu ajutorul unui cocktail de droguri.

Momentul morţii Cleopatrei, chiar la sfârşit de august fierbinte, este remarcabil ("oficial" moartea reginei a făcut parte dintr-un ritual sacru, fiind muşcată de o cobră). Dar ceea ce atrage interesul este mai ales viaţa ei, şi mai precis diversele moduri prin care reuşea să fie atât de atrăgătoare. Sursele istorice menţionează că nu era o femeie răpitor de frumoasă şi nu te cucerea de la început (se mai ştie şi faptul că avea nasul puţin cam mare…).

Cercetătorii încă mai au de lucru în ceea ce priveşte legendele care circulă despre Cleopatra. "Avea", "nu avea", "ce făcea", "cum dregea", important este că avea charismă. Istoricii romani şi greci au descris-o ca pe o tânără răsfăţată şi frivolă, însă izvoarele egiptene susţin că era un adevărat lider. În plus, ştia să îşi promoveze imaginea! Tocmai de aceea cultiva frumuseţea ca pe o artă, iar din trusa ei de înfrumuseţare nu lipseau laptele de capră şi măgăriţă, mierea de albine, aloe vera, mineralele şi nămolul de la Marea Moartă, uleiul de chimen negru şi fardurile pentru ochi specifice Orientului.

Legenda spune că regina Egiptului îşi aplica pe faţă o mască care conţinea extract din aloe vera (supranumită "planta nemuririi"). Acelaşi truc îl folosea pentru tratamentul ochilor. Ştia că laptele este una dintre cheile frumuseţii. Iar cercetările au demonstrat că, de exemplu, ingredienţii activi din laptele de capră sunt identici cu cei din stratul protector al epidermei umane, calitate ce îi conferă o mare biodisponibilitate. Cleopatra mai punea în băile de lapte şi miere - ştiută de multă vreme drept "leacul frumuseţii".

Regina a descoperit binefacerile Mării Moarte după ce Marc Antoniu a cucerit zona de dragul ei. Astfel, caravanele sale de cămile străbăteau deşertul Sinai pentru a aduce extractele minerale şi nămolul din Marea Moartă. Din mineralele combinate cu uleiuri aromatice presate la rece, nămol şi alte ingrediente naturale, au fost manufacturate primele produse cosmetice şi de îngrijire corporală (săpunuri, creme, uleiuri, măşti), care au făcut celebră frumuseţea femeilor din Levant şi Egipt. Se spune că albastrul incredibil cu care frumoasa regină îşi farda pleoapele s-ar datora azulenei - un compus chimic cu proprietăţi antiinflamatoare, întâlnit în uleiurile esenţiale extrase din muşeţel. Iar uleiurile de rozmarin, migdale, lavandă făceau parte din ritualul ei de frumuseţe, şi îi asigurau nu numai o piele strălucitoare, dar şi un păr sănătos.

Cleopatra era creativă, inteligentă, ambiţioasă, energică, spirituală, irezistibilă. Perfectă pentru o viaţă ieşită din comun, şi pentru o moarte spectaculoasă la sfârşit de vară…

Ritualul de frumuseţe al Cleopatrei, într-o ecranizare din 1945. Vivian Leigh, în rolul Cleopatrei: <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/_F2V05iG5As" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cum a murit Cleopatra dacă, într-adevăr, s-a lăsat muşcată de o cobră: <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/rH4uUJtPA3Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sarcofagul Cleopatrei, expus la British Museum: <iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/77Tw4-ihSQs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>