Claudia Cardinale, o divă la 70 de ani|VIDEO

Claudia Cardinale, o divă la 70 de ani|VIDEO

La împlinirea unei „vârste rotunde“, actriţa va fi omagiată la Cannes.

Claudia Cardinale, de o jumătate de secol una dintre cele mai adorate femei ale lumii, a împlinit luna aceasta, pe 15 aprilie, 70 de ani. Cu ocazia acestei aniversări, Cardinale va fi omagiată şi la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, unde va fi organizată o amplă retrospectivă a vieţii şi carierei artistei.

Deşi Cardinale este o prezenţă obişnuită pe croazetă, cu zece filme intrate de-a lungul timpului în concurs la diverse categorii ale festivalului şi o participare în juriu în 1993, de data aceasta actriţa nu a confirmat încă dacă va fi sau nu la ceremonie. În aceeaşi perioadă ea se va afla în Tunisia, în faţa camerei de filmat, în rolul mamei scriitorului Albert Camus, a cărui viaţă va fi ecranizată în regia lui Gianni Amelio. La 70 de ani, Claudia Cardinale începe un nou film, cu aceeaşi energie, spune ea, acordată fiecăruia dintre cele peste 150 de roluri (incluzând apariţiile TV sau producţiile în care şi-a jucat propriul rol) pe care le-a preluat în cei 50 de ani de carieră. Start la Veneţia Cariera Claudiei Cardinale a început ca un basm, în 1957, când tânăra născută în Tunis (dintr-un tată sicilian şi o mamă franceză), câştiga un concurs de frumuseţe organizat de ambasada italiană. Premiul, care consta într-o că- lătorie la Festivalul de Film de la Veneţia, i-a schimbat viaţa tinerei Claudia.

În oraşul lagunelor, Cardinale a atras atenţia producă torilor de film, care, la numai un an după prima întâlnire cu ea, i-au oferit roluri importante. În 1958, Cardinale debutează alături de Omar Sharif în filmul „Goha“, iar în 1964 capătă recunoaşterea internaţională cu rolul Toni Alfredo, din „Lumea circului“. „O femeie este mai erotică dacă arată puţin“ Odată Hollywoodul cucerit, pentru ea urmează doar roluri principale, precum cele din filmele „Pantera roz“ (1964), „Once Upon a Time in the West“ (1968) sau „Fitzcarraldo“ (1982). Ultima apariţ ie a Claudiei Cardinale pe marele ecran a fost în 2002, în pelicula „And now... Ladies and Gentlemen“, alături de Jeremy Irons şi Patricia Kaas. Cardinale, care de curând a fost „acuzată“ de mai tânăra sa colegă, Emanuelle Beart, că s-ar fi supus unor operaţ ii estetice, este considerată până în prezent una dintre cele mai frumoase femei ale lumii.

Cardinale a reacţionat relaxată la acuzaţ iile aduse de Beart: „Nu m-am lăsat niciodată schimbată, deşi am fost solicitată deseori să o fac“. „O femeie este cu mult mai erotică dacă nu arată totul“, spune Cardinale, care de la începutul carierei a păşit pe urmele celebrelor Brigitte Bardot, Gina Lollobrigida sau Sophia Loren. La puţin timp după debutul în cinematografia italiană, Claudia Cardinale era numită „CC“, ca o replică a celebrei prescurtări „BB“, valabilă pentru Brigitte Bardot. Totuşi, de la începuturile sale, Cardinale a avut ceva în plus faţă de premergătoarele ei: misterul. ROLURI CELEBRE

„Am fost târfă şi prinţesă“ „Am fost târfă şi prinţesă, din Rusia până în Australia, din Africa până în America de Sud“, spune actriţa, făcând o retrospectivă a rolurilor interpretate de-a lungul carierei. Cardinale a fost o mare descoperire pentru o serie de regizori, precum pentru Federico Fellini, sau o muză - pentru marele Luchino Visconti. Rolul din filmul „Ghepardul“, regizat de Visconti, a ridicat-o pe Cardinale până astăzi şi pentru totdeauna în rândul marilor stele de cinema.

Valsul din filmul „Ghepardul“, la care Angelica, interpretată de Cardinale, îmbrăcată într-o rochie din tul şi organza, o adevărată operă de artă vestimentară a creatorului Piero Tosi, îl seduce pe principele Salina (interpretat de Burt Lancaster), a rămas o scenă memorabilă în istoria filmului mondial. Prestaţiile divei pe marele ecran au fost răsplătite cu numeroase premii internaţionale, precum Leul de Aur al Festivalului de la Veneţia sau Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. În 2000, actriţa a fost numită ambasadoare a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Ea este angajată activ în lupta pentru drepturile femeilor şi ale copiilor.

TALENT. Cardinale, numită până astăzi „diva misterioasă“, a personificat deopotrivă femeia-copil, femeia plină de mistere şi femeia fatală

AMINTIRI Mistere pe peliculă şi un secret care i-a schimbat viaţa Pe lângă roluri, Cardinale avea şi un secret real. La 17 ani a dat naştere unui fiu, a cărui existenţă a ţinut-o ascunsă până când acesta a împlinit 19 ani şi a fost adoptat de cel de-al doilea său soţ, Pasquale Squiteri. În toţi aceşti 19 ani, Cardinale nu şi-a ascuns fiul, doar că nu i-a trădat adevărata identitate, prezentându-l mereu ca pe fratele ei mai mic.

Asta poate şi pentru că primul contract semnat cu o casă de producţie a fost foarte sever legat de viaţa particulară a frumuseţii mediteraneene. Acesteia i-a fost interzis, potrivit contractului, să-şi tundă părul, să se îngraşe şi să se căsătorească. Pentru tânăra ambiţioasă, consecinţ a logică a fost să ascundă adevărata identitate a băieţelului care o însoţea la Roma, unde familia actriţei se mutase între timp.

„Cine se întreabă de unde provine strălucirea lugubră a Claudiei Cardinale se izbeşte cu siguranţă de acest episod din viaţa ei“, nota o publicaţie germană cu câteva zile în urmă, amintind totodată că pe vremea aceea lumea filmului nu era chiar aşa de interesată să descopere misterul frumoasei Cardinale. Actriţa avea, însă, mai multe secrete.

În cartea sa autobiografică, „Mes etoiles“, apărută în 2005, actriţa mărturiseşte că, la vârsta de 16 ani, a fost violată. Cardinale a fost căsătorită de două ori, cu producătorul de film Franco Cristaldi, iar, mai târziu, cu regizorul Pasquale Squitieri. Cu cel de-al doilea soţ ea are o fiică, pe Claudia. Patrick, fiul rezultat dintro relaţie pe care a avut-o înainte de a împlini 18 ani, este în prezent un cunoscut creator de bijuterii la New York.

Ne puteți urmări și pe Google News