Evenimentul Zilei > Actualitate > Clădirile din centrul Clujului, un pericol pentru trecători
Clădirile din centrul Clujului, un pericol pentru trecători

Clădirile din centrul Clujului, un pericol pentru trecători

O simplă plimbare prin centrul Clujului se poate transforma într-o tragedie. În ultimele zile, de pe faţadele unor clădiri istorice au căzut bucăţi mari de tencuială care ar fi putut răni grav sau chiar ucide trecătorii din zonă. Până în prezent autorităţile au interzis circulaţia pietonală pe lângă două clădiri, dintre care una aflată în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca.

În cursul serii de vineri, pompierii militari au fost solicitaţi la clădirea unde funcţionează Librăria Universităţii, situată pe strada Universităţii nr. 3 din centrul oraşului. Martorii povestesc că tencuiala groasă de câţiva centimetri s-a desprins dintr-un balcon şi a căzut pe trotuar. Din fericire niciun pieton nu se afla pe trotuarul din faţa clădirii.
"Am auzit câteva bubuituri mari şi m-am uitat spre zona de unde s-a auzit şi am văzut că a picat tencuială groasă şi de cinci centimetri şi ceva cărămizi. Cu câteva secunde înainte un grup de tineri a trecut prin zonă şi putea să se întâmple o tragedie", ne-a declarat Dragoş, un taximetrist care se afla la câţiva metri de locul unde a căzut tencuiala.
Circulaţie interzisă
Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, locotenentul Andrei Biriş, a declarat că incidentul a fost semnalat de trecători la 112, după care au intervenit pompierii militari. "Tencuiala a fost verificată, la fel şi faţada clădirii", a spus locotentul Biriş.
Tot în Piaţa Unirii, pe strada Iuliu Maniu, clădirea de la numărul 3, aflată în proprietatea Primăriei Cluj Napoca, se află într-o fază avansată de degradare, de mai multe zile trotuarul fiind închis circulaţiei.
"Prima dată a căzut miercuri cărămidă şi tencuială. Au venit, au curăţat şi când au crezut că nu va mai cădea, a căzut din nou. Îmi e şi frică să vin la serviciu pentru că lucrez chiar în această zonă la o librărie. Mergi pe trotuar şi rişti să îţi cadă în cap o bucată de tencuială şi apoi om eşti", spune o clujeancă nemulţumită de faptul că autorităţile locale nu rezolvă problema.

Proprietarii, obligaţi să despăgubească victimele

Autorităţile atraga atenţia că în cazul unor tragedii produse ca urmare a desprinderii tencuielii de pe faţada clădirilor, proprietarii au obligaţia să achite cheltuielile de spitalizare sau alte daune materiale invocate de victime sau rudele acestora.
La Cluj Napoca, proprietarii imobilelor situate în zona centrală au fost obligaţi de primărie să execute lucrări de refacere a faţadelor aflate în stare avansată de degradare. În 2010, 126 de asociaţii de proprietari din zona centrală a oraşului au fost somate, şi chiar amendate, din acest motiv.
Primăria a venit în sprijinul proprietarilor cu o soluţie de compromis achitând preţul lucrărilor de construcţie urmând ca, în maximum trei ani, proprietarii să returneze primăriei lucrările efectuate fără a plăti dobânzi sau alte comisioane.