Reguli simplificate pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic. Procedurile se vor scurta

Sursă foto: arhiva EVZ

Clădirile cu risc seismic, care au mai mulți proprietari, vor putea fi introduse mai ușor în programul de reabilitare și consolidare. O nouă lege simplifică procedurile de adoptare a hotărârilor asociațiilor în astfel de situații.

Clădirile cu risc seismic, deținute de mai mulți proprietari, vor fi consolidate mai ușor. O lege care tocmai a intrat în vigoare simplifică procedurile prin care se adoptă hotărârile asociațiilor de proprietari.

Clădirile cu risc seismic, reabilitate mai ușor

Hotărârile prin care asociațiile de proprietari își exprimă acordul pentru includerea blocurilor în programul de consolidare vor fi adoptate mai ușor. Acest lucru este posibil datorită simplificării procedurilor de asoptare. Până la apariția noilor reglementări, aceste hotărâri se adoptau în unanimitate. Conform noilor reglementări, hotărârile pot fi adoptate cu acordul a jumătate plus unu dintre proprietari.

Asociațiile au obligația, conform unor reglementări noi, să finalizeze expertizele tehnice pentru clădirile cu risc seismic, până în vara lui 2026. Pentru inițierea acestor proceduri este nevoie de o hotărâre a asociației de proprietari. Altfel, introducerea în programul de consolidare se va putea face și cu acordul a jumătate plus unu din numărul proprietarilor.

Regula este stabilită prin Legea 243/2023, care modifică și completează Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Expertiza seismică este un proces complex și vital pentru evaluarea siguranței structurale a clădirilor

Regulile se aplică și acolo unde nu sunt asociații

Regula se aplică și pentru clădirile în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații. Lucrările de intervenții la clădirile se fac cu acordul scris al jumătate plus unu din numărul proprietarilor. Anterior, decizia privind includerea imobilului în programul de consolidare se putea lua doar în baza acordului scris al tuturor proprietarilor.

Conform noilor reguli, pot beneficia de programul de consolidare și clădirile cu risc seismic ce aparțin cultelor recunoscute. Legea 426/2023, aplicabilă din 6 ianuarie 2024, prevede că unitățile de cult trebuie să finalizeze expertizele tehnice și a fundamentării măsurilor de intervenție până pe 1 iunie 2026.

Clădirile eligibile în program, cu destinația principală de locuință sunt cele încadrate în clasa de risc seismic I sau II.

Sursa foto: Dreamstime.com

Clădirile cu risc seismic, consolidate pe banii statului

Programul privind consolidarea clădirilor finanțat de stat a fost lansat la începutul anului 2023. Astfel, simplificarea procedurilor prin care asociațiile sau proprietarii din aceste clădiri pot decide includerea în program de consolidare duce la creșterea numărului de imobile consolidate.

Noua lege mai stabilește interdicția de închiriere a apartamentelor din clădirile cu bulină roșie. De asemenea este reintrodusă interdicția de a organiza activități sau evenimente cu mulți participanți în clădirile catalogate cu risc seismic.