Nicolae Ciucă afirmă că securitatea națională începe cu responsabilitatea fiecărui cetățean, chiar și în contextul apartenenței României la NATO.
Nicolae Ciucă a respins însă posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în țară. Liderul PNL a evidențiat necesitatea adaptării legislației în domeniu, menționând că unele legi în vigoare datează încă din anii '90.
Nicolae Ciucă respinge ideea introducerii serviciului militar obligatoriu
„Este nevoie să conştientizăm nevoia de întărire a sistemului de Apărare, întărirea rezilienţei. Chiar fiind ţară membră NATO, mulţi au gândit că nu mai este nevoie să facem nimic, pentru că ne apără NATO.
Nu. Apărarea şi responsabilitatea Apărării începe acasă, este o responsabilitate faţă de cetăţeni, faţă de România”, a spus liderul președintele Senatului.
Nicolae Ciucă a subliniat că nu va fi reintrodus serviciul militar obligatoriu, ci se ia în considerare posibilitatea unui serviciu voluntar.
Președintele PNL nu vede posibil o escaladare a războiului din Ucraina
În legătură cu o posibilă escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina, el a exprimat opinia că șansele sunt reduse.
„România este o ţară de graniţă cu frontiera terestră cea mai mare cu Ucraina. Linia frontului este la 400-600 de kilometri de ţara noastră şi în momentul de faţă se poate discuta de o probabilitate, doar că această probabilitate este redusă.
Asta nu înseamnă că nu trebuie să discutăm despre acest lucru. Și asta nu înseamnă că nu trebuie să ne luăm toate măsurile pentru tot ce înseamnă descurajare, lucru care s-a şi întâmplat, atât la nivel naţional (...), cât şi la nivelul Alianţei nord-atlantice”, a punctat Nicolae Ciucă.
Președintele PNL consideră că conflictul din țara vecină este caracterizat de o „uzură”, dar a subliniat că Ucraina demonstrează determinare în luptă, potrivit Agerpres.
Șeful Armatei Române propune introducerea unui serviciu militar voluntar
Explicațiile lui Nicolae Ciucă vin după ce generalul Gheorghiță Vlad a afirmat că trebuie introdus un serviciu militar în termen, iar românii, la fel ca ceilalți europeni, trebuie să se îngrijoreze cu privire la escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.
„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a transmis șeful Armatei.