Ciucă, Geoană și filiera americană

Sursa: Arhiva EVZ

Decizia relativ bruscă a liderilor PNL de a-l înlocui rapid de la conducerea partidului pe actualul președinte Florin Cîțu, cu premierul Nicolae Ciucă, nu are legătură cu rezolvarea mai aplicată a agendei publice. Calculul liberalilor vizează anul electoral 2024 când vor avea loc patru tururi de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Ca întotdeauna, alegerile prezidențiale reprezintă bijuteria Coroanei. Miza supremă a partidelor competitoare. Mai ales a PNL și a PSD, cele două mari partide din România care au șansele reale de a da viitorul președinte al țării.

Războiul lui Putin împotriva Occidentului, mai precis împotriva SUA și NATO dus prin atacarea Ucrainei pentru forțarea unei noi ordini mondiale a precipitat “avant la lettre” în România pregătirile pentru alegerile din 2024. În mod special în PNL. De ce?

Pentru că a  renăscut Mircea Geoană. Și nu oricum. Ci în postura de competitor la prezidențialele din 2024 din partea PSD.

Funcția sa de secretar general adjunct al NATO l-a readus în atenția publicului român, mai ales pe fundalul războiului care macină Ucraina și care reverberează în toată lumea.

Și Geoană a profitat din plin de această conjunctură. O pleiadă de jurnaliști, ONG-uri și lideri de opinie finanțați prin fundația ASPEN România condusă de Geoană îl promovează asiduu de dimineață până seara pe toate mass-media.

ASPEN România este o filială a ASPEN Institute din SUA. O structură globalistă.

Mircea Geoană este susținut din umbră pentru candidatura la președinția României de administrația Biden, de Partidul Democrat (de stânga) din SUA și de o parte din elita globalistă, de orientare neomarxistă.

Nu este o surpriză. Încă din anul 2020 s-a lansat în clasa politică din România avertismentul “vine Geoană!”

Nu contează că Mircea Geoană este perdantul de pomină al PSD la alegerile prezidențiale din anul 2009 în fața lui Traian Băsescu. Moment greu de uitat de memoria colectivă.

Reciclat și refardat datorită funcției înalte din NATO, Geoană este lansat în cursa din 2024 ca fiind “proaspăt și uscat” la cei 64 de ani pe care îi are.

Mai rămâne ca PSD să fie convins să-l accepte drept candidat. Mircea Geoană nu mai este membru al partidului pe care l-a condus între 2005-2010. A fost expulzat din PSD de propriii colegi în noiembrie 2011.

Crisparea liderilor PSD față de un candidat impus din exterior este mare pentru că sunt destui social-democrați care visează să candideze ei la prezidențialele din 2024: Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu, Alexandru Rafila și ce alt pesedist o mai visa la asta.

Dar cum PSD umblă înnebunit să-și schimbe brandul consacrat, din  “partid neocomunist” în anii ’90 și “ciuma roșie” în anii’2000,  în partid frecventabil și cu valențe euro-atlantice din 2020, stabilirea prezidențiabilului PSD pentru 2024 pare previzibilă.

Prinși în off-side, liberalii s-au pus rapid pe treabă declanșând operațiunea “Ciucă, președintele PNL, președintele României”.

Nu mai au timp de pierdut. Pe moment, Geoană este mai bine poziționat public decât Ciucă pentru că deja campania lui este demarată iar notorietatea sa este superioară celei a premierului PNL.

După o domnie de doar șase luni și-o săptămână în fruntea partidului, Florin Cîțu este forțat acum exact de către cei care l-au susținut pentru a se debarasa de Ludovic Orban, să demisioneze rapid din funcție. În locul lui Cîțu este dorit Nicolae Ciucă.

Nici asta nu este chiar o surpriză. Nicolae Ciucă a fost prevăzut încă din anul 2020 de către președintele Iohannis să fie, în perspectivă, candidatul PNL la prezidențialele din 2024. Dar preferința sa a avut atunci un ecou minor în PNL.

Șeful statului nu și-a ascuns însă parti-pris-ul și l-a numit pe Ciucă premier în decembrie 2020, funcție pe care acesta a ocupat-o timp de trei săptămâni.

Nicolae Ciucă a revenit în fruntea Guvernului la sfârșitul lunii octombrie 2021, tot la recomandarea lui Klaus Iohannis. De atunci, liberalul Ciucă conduce Guvernul ultra-majoritar PNL, PSD, UDMR.

De ce este Ciucă dorit de PNL la șefia partidului? Pentru că este în topul încrederii în toate sondajele, de când este premier. Imaginea de om nou în politică, are o vechime de doar 18 luni în PNL, dar și cea de general în rezervă al Armatei Române este agreată de opinia publică.

Iar în contextul războiului devastator din granița țării, când toate statele sunt în alertă din cauza unui Putin revanșard și plin de ură, generalul în rezervă pare românilor ca fiind omul potrivit la locul potrivit.

Nicolae Ciucă este o persoană non-conflictuală. Comunică sombru, concis dar extrem de stângaci. Se înțelege la fel de bine în calitate de premier și cu PNL și cu PSD și cu UDMR.

În sondajul Avangarde comandat de PSD și difuzat zilele acestea, Ciucă are o încredere de 34%, umăr la umăr cu liderii social-democrați Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila. Doar e sondajul PSD!

De cinci luni, de când a fost numit premier, cota lui Ciucă a rămas constantă, aproximativ 33%-34%.

În contra-partidă, Florin Cîțu este politicianul aflat pe ultimul loc în încrederea populației, cotat cu 6%-8% încredere, de  luni de zile.

Practic, Florin Cîțu a decontat toate scandalurile politice și nereușitele administrative din guvernarea PNL, USR, UDMR.

Temperamente total opuse, Cîțu și-a păstrat atitudinea conflictuală cu PSD, fapt explicabil politic el fiind un om de dreapta, dar deranjant pentru pesediști. Și, culmea, și pentru peneliști!

Prin comparație, Ciucă rămâne mereu calm.

Liberalii mai au o supărare față de Cîțu: nu le-a dat primarilor cât a fost premier, toți banii pe care a promis că îi va vira în administrațiile locale ale PNL.

Greșeala de fond a actualului șef al PNL este însă opoziția făcută chiar la adresa premierului liberal Ciucă, pe care Cîțu îl tratează așa cum a fost el tratat de către Ludovic Orban. Prin metoda bullyng. Ceea ce e o dovadă de infantilism politic.

Prin comparație cu Mircea Geoană, Nicolae Ciucă se încadrează în sintagma colocvială, “proaspăt și uscat”. Are 55 de ani și nu poartă în spate nici un eșec politic.

Ce au în comun cei doi candidați previzibili la alegerile prezidențiale din 2024, unul din partea PNL, Ciucă, și celălalt din partea PSD, Geoană, este filiera americană.

Și liberalul Nicolae Ciucă are suport american, via Pentagon. Și nu numai.

Orientarea accentuată a României spre Statele Unite se datorează și președintelui Iohannis care a știut să jongleze între centrele de putere occidentale, SUA și UE.

Practic, Iohannis a definitivat strategia construită de Traian Băsescu încă din primul său an de președinte al României, din 2005, axa București-Londra-Washington.