Întotdeauna Evenimentul zilei avea în atenţie subiectele care afectau, pozitiv sau negativ, viaţa cetăţenilor.
Ziariştii încercau să afle ce se pregăteşte în laboratoarele instituţiilor guvernamentale, ale administraţiilor locale, în spitale sau şcoli şi să informeze cât mai repede şi corect populaţia.
De multe ori, cei vizaţi nu doreau să se afle unele lucruri şi aveau tupeul să trimită ziarului contestaţii sub forma numită "dreptul la replică". Ion Cristoiu publica întotdeauna această negare.
Aşa s-a născut celebra formulă "Evenimentul zilei a avut dreptate", deoarece informaţiile apărute în ziar, deşi negate, erau confirmate ulterior de ceea ce se întâmpla.
Noi am avut încă o dată dreptate! De azi, s-a scumpit benzina

Nr 105 din 22.10.1992

Începând de astăzi, 22 octombrie 1992, intră în vigoare noile preţuri pentru vânzarea carburanţilor din petrol către populaţie. Ele au fost stabilite printr-o decizie a Ministerului Industriilor, discutată şi aprobată ieri în şedinţa săptămânală a Guvernului.
Astfel, începând de astăzi, litrul de benzină livrat pe baza bonurilor lunare va costa 100 de lei, iar cel cumpărat la liber se situează la cota de 220 de lei.
După cum s-a precizat la conferinţa de presă de ieri a purtătorului de cuvânt, principala explicaţie a noii majorări constă în propagarea efecului aplicării noului curs de schimb valutar la nivelul întregii economii naţionale.
Măsura va elimina inadvertenţa dintre preţul plătit de rafinării la cumpărarea ţiţeiului brut (preţ determinat de cursul zilnic al licitaţiei valutare) şi preţul de vânzare a carburantului către populaţie (preţ determinat, până acum, de cursul oficial de schimb leu/dolar).
MIRCEA SUCIU
Noile preţuri:
100 lei/l (pe bonuri lunare), 220 lei/l (la liber)

Guvernul României a hotărât majorarea începând cu 22 octombrie a.c. a preţurilor de vânzare cu amănuntul ale carburanţilor. Astfel noile preţuri sunt urmîtoarele: Benzina PREMIUM ……….în cadrul cotei 100 lei/l; în afara cotei 220 lei/l.
Benzina REGULAR ………..în cadrul cotei 95 lei/l; în afara cotei 220 lei/l.
Benzina normală
………….în cadrul cotei 90 lei/l; în afara cotei 200 lei/l.
Motorina …………………….în cadrul cotei 90 lei/l; în afara cotei 200 lei/l.
ROXANA JENEI
O problemă nerezolvată încă:
Ţânţarii

Primăria Capitalei se află în faza de tratative

Nr 13 din 07.06.1992


Capitolul enervant al ţânţarilor bucureşteni este totuşi în atenţia Primăriei Capitalei, dar conform afirmaţiilor domnului viceprimar Radu Lucian această problemă implică cheltuieli foarte mari, iar colaborarea cu o întreprindere chimică este în fază de tratative.
Silvana Pătrăşcanu
Laptele pune în pericol sănătatea bucureştenilor

Nr 63 din 03.09.1992


Laptele şi produsele lactate comercializate în Capitală pun în pericol sănătatea cumpărătorilor. Lipsa capacelor creşte riscul contaminării cu microbi. Calitatea scăzută a laptelui, primit de la producători, modul neigienic de prelucrare şi transportul determină toxiinfecţii alimentare, mai cu seamă la copii.
Conform Buletinului de ana liză nr. 77 646-51, efectuat de Inspectoratul Municipal Bucureşti pentru calitatea produselor şi serviciilor, la S.A. Mioriţa, "probele de lapte şi produse din lapte, analizate, nu corespund microbiologic şi fizicochimic normelor în vigoare".
În procesul verbal, întocmit cu acelaşi prilej, se reţine că nu se fabrică lapte în amestec (de la producător plus lapte praf) şi în consecinţă cantitatea livrată populaţiei este scăzută şi de proastă calitate. Laptele de consum, care se livrează are densitatea reletivă necorespunzătoare faţă de norme. În urma manipulărilor circa 7% din sticlele pline ajung la rampa de încărcare cu capsulele căzute. Brânza proaspătă de vacă, dietetică, pachete de 200g, este ambalată în hârtie nerezistentă la umiditate. "Tuşul pentru marcarea datei de fabricaţie nu se fixează pe hârtia umedă".
În schimb se "fixează" în compoziţia brânzei. Directorul S.A. Mioriţa susţine că dotarea tehnică a întreprinderii nu permite asigurarea unor condiţii igienicosanitare corespunzătoare.
HORIA TABACU
ŞTEFAN TUDORAN

Citiţi mai jos alte articole din serialul EVENIMENTUL ZILEI, 20 DE ANI:

 • Primul ziar popular a fost creat de Ion Cristoiu
 • Documentele aveau prioritate în "Bulina roşie"
 • Faptul divers era zilnic prezent în paginile EVZ
 • Ziarul lui Cristoiu, pus la index de Vadim şi Păunescu
 • Ion Iliescu a interzis Evenimentul zilei la Palatul Cotroceni
 • În anii ’90, EVZ a dat bătăi de cap SRI-ului
 • Primele scandaluri din sport
 • Dezvăluiri despre turnătorii lui Coposu
 • Concertul lui Michael Jackson, tratat ca un eveniment planetar
 • Mozaic de ştiri trăsnite
 • Evz a avut şi o ediţie de prânz
 • Politică şi politicieni de acum 20 de ani
 • "Bulina roşie", un ziar iubit fiindcă ajuta oamenii
 • Actorii, scriitorii şi artiştii erau vedete în "Bulina roşie"