Cireşele din Turcia care au fost etichetate greşi, au fost retrase de la vânzare în urma controalelor ANSVSA

Celebrele cireşe din Turcia etichetate greşit, scoase de pe piaţă, după ce s-a descoperit că ar conţine o cantitate ridicată de dimetoat, un pesticid periculosŢ, altul decât cele înscrise pe eticheta care a alarmat consumatorii.

Cazul cireşelor din Turcia etichetate greşit au devenit celebre după ce un cumpărător a postat pe contul său de Facebook o fotografie cu aticheta acesora, pe care scria că pot conţine imazalil și tiabendozol, două pesticide extrem de periculoase iar consumatorii erau sfătuiţi să nu consume coaja fructelor.
În urma controalelor ANSVSA, cireşele au fost retrase definitiv de la vânzare întrucât s-a constatat faptul că acestea conţineau peste limita admisă un alt pesticid decât cele înscrise pe etichetă, respectiv dimetoat, care este considerat nociv.

"Ca urmare a celor semnalate în spațiul public, ANSVSA s-a autosesizat și o echipă de inspectori ai DSVSA București a prelevat probe din lotul de cireșe incorect etichetat.

În urma analizelor probelor s-a infirmat prezența pesticidelor imazalil și tiabendozol, dar a fost depistat un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depășiri ale limitelor admise.

Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabilă este cea de retragere de la comercializare și dirijare pentru distrugere.

Dupa primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireșe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase și distruse.

Până în prezent, din lotul de cireșe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depășirea limitei pentru dimetoat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA și dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acțiunea este în desfășurare la nivel național", anunţă Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.