Circa 200 de copii din Ucraina, în clasa întâi la Chișinău

Circa 200 de copii din Ucraina, în clasa întâi la Chișinău refugiati Ucraina / Sursa foto Razvan ValcaneantuEEC

Primăria Capitalei anunță că 197 de copii din Ucraina vor intra în clasele I ale școlilor din Chișinău, în anul școlar care vine.

Copiii din Ucraina, în 31 de școli din Chișinău

Copiii refugiaților ucraineni vor studia în clasa I, în 31 de școli municipale din capitala republicii Moldova. Șapte copii au ales școli care predau în limba română, 31 de copii au ales să învețe în ucraineană și alți 159 în limba rusă.

Majoritatea copiilor din Ucraina, au fost înscriși la școala gimnazială „Taraș Shvechenko” din sectorul Rîșcani, din Chișinău, în clasa I-a.

Primăria transmite că instituția se află în renovări majore, dar până pe 25 august, vor fi reabilitate capital sălile de la etajul 1. În prezent la secretariatul școlii gimnaziale au fost depuse 50 de cereri de înscriere în clasa I, din partea familiilor refugiaților din Ucraina. Menționăm că elevii de clasa I, de la această școală, vor învăța în limba ucraineană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manuale primite de la Kiev

Pe 22 iulie, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a anunțat că liceul teoretic „Taras Șevcenko”, din Chișinău, a primit 900 de manuale în limba ucraineană, ca donație. Ministrul a spus că manualele au fost oferite de Rada Supremă a Ucrainei, în urma discuțiilor bilaterale cu Ministerul Educației și Cercetării.

Pînă în prezent, au fost depuse 9.772 de cereri de înscriere în clasa I în instituțiile municipale de învățămînt.

Toți copiii ucraineni pot fi înscriși la școală în Republica Moldova, indiferent dacă ei sau părinții/reprezentantul legal au obținut sau nu, statutul de protecție temporară.

Elevi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 2.100 de copii din Ucraina fac școală în Republica Moldova

De la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în grădinițele, gimnaziile și liceele din Republica Moldova au fost înscriși circa 2 100 de copii refugiați din Ucraina, potrivit datelor Ministerului Educației.

Parlamentul ucrainean a declarat că este esențial ca ucrainenii care se află în Moldova să învețe limba română, totodată „păstrarea limbii materne este vitală pentru menținerea identității culturale”, iar Primăria orașului Chișinău „susține activ” această înițiativă pentru anul școlar 2024-2025.