Ideea aparține Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, care pentru debutul proiectului (joi, 17 octombrie) le-a pregătit cinefililor o săptămână dedicată filmului românesc, „condimentată” cu prezența actorului Vladimir Găitan, originar din Suceava.

Săptămâna s-a deschis, la Sala „Draga Olteanu Matei” din Fălticeni, cu filmul „Ciprian Porumbescu”, avându-l în rolul principal pe actorul Vlad Rădescu, bun prieten al comunității fălticenenilor, fiind unul dintre regizorii trupei de teatru „Birlic”.

Film biografic românesc realizat în două părți, „Ciprian Porumbescu” a fost regizat de Gheorghe Vitanidis în 1972, după propriul scenariu. Criticii l-au descris drept un film film biografic exceptional, cu imagini uimitoare și o coloană sonoră peste așteptări. În film sunt redate cele mai importante momente din viaţa marelui compozitor român Ciprian Porumbescu (1853-1883), atât activitatea sa patriotică, dar mai ales dragostea neîmplinită.

Călin Caliman remarca, la 1973, după lansarea filmului, faptul că „evocarea vieţii lui Ciprian Porumbescu este străbătută din loc în loc, pe tot parcursul peliculei, de clipe puternic emoţionale, care izbutesc să transmită nu numai fiorul adânc patriotic care a animat creaţia şi credinţa acestuia”. De ce acum „Ciprian Porumbesc”? Pentru că, explică preotul Liviu Mihăilă, marchează 166 de ani de la naşterea compozitorului.

Vladimir Găitan, întâlniri cu cinefilii

Primul cinematograf gratuit din România se va inaugura joi și va purta numele actorului Vladimir Găitan, scrie Monitorul de Suceava.

Cu acest prilej vor rula trei filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu, după următorul program: ora 11.00 – „Supravieţuitorul”, ora 15.00 – „Poker” şi ora 17.00 – „Ultima noapte de dragoste”.

Actorul Vladimir Găitan, originar din Suceava, se va întâlnii cu fanii miercuri, 16 octombrie, la ora 18.00, la Clubul Video Art de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Vineri, 18 octombrie, de la 10.00, maestrulu Găitan merge în satul Bosanci, la Căminul Cultural „Vladimir Găitan”, ocazie cu care va fi prezentat şi filmul „Pentru Patrie”. Tot vineri, 18 octombrie, dar de la ora 19.00, îndrăgitul actor se va întâlni în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava cu studenţii suceveni.