Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cecilia Morariu, a confirmat pentru EVZ că demisia lui Nastasiu a fost înregistrată la CSM, plenul instituţiei urmând să ia act de cererea acestuia, care va ajunge apoi pe masa preşedintelui Traian Băsescu. Şi asta întrucât, potrivit legii, eliberarea din funcţie a unui magistrat se face doar prin decret prezidenţial.

Decizia magistratului vine la trei luni după ce procurorul general, Codruţa Kovesi, a hotărât să-l revoce din funcţia de procuror al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), din cauza sancţiunilor administrative primite în urma fugii din ţară a lui Hayssam. Procurorul a cerut în instanţă anularea ordinului semnat de Kovesi, Curtea de Apel Bucureşti urmând să ia în discuţie, marţi, solicitarea acestuia.

Potrivit însă unor surse judiciare, procurorul Nastasiu ar fi tentat de o carieră în avocatură.

„Acuzator“ în dosare „grele“

În ultimii patru ani, Nastasiu a instrumentat, alături de colega sa de la DIICOT, Adriana Cristescu, principalele dosare de criminalitate organizată din România. Pe lângă „Răpirea din Irak“, Nastasiu a lucrat în cauza „Rompetrol“ – în care „cap de afiş“ este Dinu Patriciu – şi în dosarul de spionaj economic „Privatizări trădate“, în care sunt judecaţi consultanţii internaţionali Vadim Benyatov şi Stamen Stantchev şi au fost puşi sub acuzare foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy.

În momentul în care Kovesi l-a dat afară de la DIICOT, Nastasiu instrumenta un dosar extrem de complex care viza traficul de armament din România către ţările arabe.

Problemele lui Nastasiu au început să apară după ce a fost sancţionat disciplinar de CSM cu 15% din salariu pe motiv că, la unul dintre termenele procesului lui Hayssam, l-a înlocuit pe procurorul de şedinţă şi a cerut eliberarea din arest a sirianului pe motiv de boală. La scurt timp, Hayssam a fugit din ţară.