După ultimul meci din acest an, 2-1 cu Georgia, Marica a făcut radiografia situaţiei de la naţională în 2008.
Disputat într-o atmosferă de băşcălie generală, meciul amical de fotbal România- Georgia 2-1, ultimul din 2008 pentru tricolori, nu şi-a atins scopurile. Partida n-a reprezentat un test elocvent în perspectiva bătăliilor din primă vara anului viitor, din preliminariile Cupei Mondiale 2010: cu Serbia, acasă, pe 28 martie, şi cu Austria, în deplasare, pe 1 aprilie. În plus, pe Stadionul „Dinamo“ nu s-a strâns un public numeros. Celălalt scop era adunarea de fonduri pentru familiile victimelor din accidentul minier de la Petrila. Doar 2.000 de spectatori au venit să vadă selecţionata condusă de Victor Piţurcă.
„E deja jenant ceea ce se întâmplă pe stadioanele din Bucureşti. Când jucăm în Ghencea, sunt înjuraţi fotbaliştii de la Dinamo, iar când jucăm în Ştefan cel Mare sunt luaţi la rost cei de la Steaua“, a răbufnit ieri oficialul Ionuţ Lupescu.
15.000 de euro pentru mineri
Federaţia Română de Fotbal şi-a manifestat solidaritatea faţă de familiile victimelor de la Petrila, hotărând să le doneze acestora încasările rezultate de pe urma amicalului cu Georgia.
Dezinteresul total al suporterilor a făcut ca din bilete să nu se strângă mai mult de 6.000 de euro, deşi jucători precum Marica şi Torje au cumpărat din banii lor 100, respectiv 50 de bilete, pentru a creşte încasările. Federaţia a încercat să salveze situaţia suplimentând suma ce va ajunge la familiile minerilor până la 15.000 de euro. Înaintea partidei cu Georgia s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Petrila, iar tricolorii au evoluat cu banderole negre pe braţ.
Balaci: „Noi aveam mai mulţi spectatori la antrenamente“
Nu doar tricolorii sunt dezamăgiţi de atmosfera dezolantă în care au înfruntat naţionala Georgiei, ci şi fostele glorii ale fotbalului românesc. Ilie Balaci crede că echipa naţională a ajuns la un nivel fără precedent de scăzut în ceea ce priveşte susţinerea fanilor. „Noi aveam pe vremuri mai mulţi spectatori la antrenamente decât au ei acum la meciuri! Şi la Craiova, şi la naţională. Din păcate, în România sunt tot mai puţine stadioane pline. E adevărat că nici prima reprezentativă nu joacă foarte spectaculos, dar ar fi şi greu să o facă ţinând cont de jucătorii pe care îi avem“, a declarat Balaci pentru EVZ.
„Piţi“, supărat pe „derbedeii“ din tribune
Înjurăturile pe care o parte a galeriei dinamoviste care a asistat la meciul cu Georgia i le-au adresat lui Mirel Rădoi l-au scos din sărite pe antrenorul Victor Piţurcă. „Acei derbedei care nu au avut alt scop decât să-l înjure pe Rădoi ar fi trebuit evacuaţi. Forţele de ordine să-şi facă datoria şi să nu mai permită astfel de lucruri“, a răbufnit selecţionerul României la conferinţa de presă.
Acesta s-a arătat surprins de victoria la scor obţinută de sârbi în faţa Bulgariei, dar şi-a păstrat optimismul: „Serbia a bătut cu 6-1?! Nu mă aşteptam la un asemenea scor... Ei au dovedit că sunt o echipă bună, dar şi România este foarte valoroasă şi poate învinge pe oricine. Testul cu Georgia a fost extrem de util. Am putut vedea la lucru câţiva jucători tineri, care au evoluat foarte bine“.
„Cazul Raţ“, motiv de sfadă între Lucescu şi Piţurcă
Stelistul George Ogăraru s-a lovit în prima repriză şi va rata derby-ul Universitatea Craiova - Steaua. Accidentarea i-a dat planurile peste cap lui Victor Piţurcă, nevoit să-l introducă în joc, mai repede decât programase, pe Cristian Panin. Rămas fără „rezervă“, Răzvan Raţ a fost nevoit să evolueze tot meciul, în ciuda rugăminţii adresate de Mircea Lucescu lui Piţi, prin intermediul lui Ionuţ Lupescu.
„Il Luce“ dorea ca Raţ, pe care îl aşteaptă partide importante în finalul anului, să joace doar o repriză. „Panin trebuia să intre în locul meu. Nu ştiu cum va reacţiona nea Mircea. Voi afla la Doneţk“, a opinat „Raţă“ după meci.
„La Euro n-am evoluat prea bine“
Ciprian Marica, unul dintre cei trei „stranieri“ convocaţi pentru jocul cu gruzinii (ceilalţi doi au fost Răzvan Cociş şi Răzvan Raţ), nu şi-a cruţat antrenorul, cel care l-a ţinut rezervă la Campionatul European. „Sunt mulţumit şi bucuros de rezultat, nu şi de joc“, a afirmat atacantul de la VfB Stuttgart. Vârful de atac n-a fost deloc curtenitor nici cu fanii tricolorilor.
EVZ: Ciprian, de ce nu e interes faţă de naţională? Ciprian Marica: E dezinteres faţă de echipa naţională, asta e evident... Nu e interes in jurul naţionalei poate fiindcă nu jucăm spectaculos.
Dacă ar fi venit vedetele Mutu şi Chivu, ar fi fost mai mulţi spectatori la stadion? Nu cred că lumea ar fi venit în număr mai mare la stadion dacă ar fi fost prezenţi la lot Mutu şi Chivu. Nici când au venit vedetele lumea nu s-a înghesuit.
Cum caracterizezi anul naţionalei şi al tău personal? Toată lumea a zis că e o mare performanţă că ne-am calificat la Euro. Am fost la turneul final, dar n-am făcut mare lucru acolo. S-a spus că am dezamăgit. N-am evoluat prea bine.
Tu eşti mulţumit de prestaţia ta din 2008? În privinţa mea, lucrurile au stat astfel: s-a zis că n-am mai marcat de mult la naţională, dar la Euro n-am jucat niciun minut, apoi cu Franţa... Mă rog... Nu e treaba mea. Ştiu, dar nu vreau să spun, ca să nu intru în conflict cu altcineva.
Nu crezi că o să ajungi precum Florin Răducioiu? O să mă lupt să-mi câştig locul. Trebuie să fac ceva, ca să-mi recâştig locul de titular la echipa de club. Nu ştiu dacă situaţia mea va începe să semene cu cea a lui Răducioiu, care era rezervă la AC Milan, dar titular incontestabil la naţională.
"Toată lumea a zis că e o mare performanţă că ne-am calificat la Euro. Am fost la turneul final, dar n-am făcut mare lucru acolo. S-a spus că am dezamăgit.", Ciprian Marica, atacant care nu a prins niciun minut la turneul final din Austria şi Elveţia
2002, anul cu cele mai multe eşecuri
Naţionala României a susţinut în acest an 11 partide, suferind trei eşecuri, dintre care două în jocuri oficiale. Situaţia este asemănătoare cu cea consemnată în 2005, atunci când tricolorii, aflaţi tot sub comanda lui Victor Piţurcă, au pierdut trei dintre cele zece meciuri disputate, repartiţia fiind aceeaşi: două oficiale şi un amical. Cele mai multe înfrângeri ale reprezentativei ţării noastre într-un an din acest mileniu au fost bifate în 2002. Cu Anghel Iordănescu la timonă, românii au pierdut atunci jumătate dintre confruntările susţinute (patru din opt), doar una fiind cu caracter oficial. La polul opus, cel mai bun an a fost 2006, când, tot cu Piţurcă pe bancă, din zece dueluri, tricolorii au pierdut doar unul (amicalul cu Uruguay, disputat în SUA). (Florin Pater)