Cioloș, în mijlocul unui scandal cu LGBT

Dacian Cioloș, noul președinte al grupului politic european Renew Europe, este acuzat că a avut poziții neclare cu privire la căsătoria între persoane de același sex.

De când a fost ales președinte al Renew Europe, Dacian Cioloș, poreclit "Emmanuel Macron al României", a fost arătat cu degetul pentru pozițiile sale privind căsătoria între persoane de același sex. El este acuzat că a fost apărătorul "familiei tradiționale" din România și că nu a luat nicio decizie clară asupra problemei căsătoriei pentru grupul LGBT.

Deputatul Boris Vallaud a scris pe Twitter cu privire la Dacian Cioloș:  „Deputații europeni l-au numit în fruntea grupului lor pe... Dacian Cioloș... un opozant al căsătoriei între persoanele de aceeași orientare sexuală. O Europă care se bate pentru valorile ei?! Vizibil... nu pentru cele de egalitate”.

Joël Deumier, copreședinte al SOS Homophobie, a denunțat  „propunerile homofobe” ale lui Dacian Cioloș:  „Nu avem niciun motiv de bucurie. Dacian Cioloș s-a remarcat prin propunerile sale homofobe mai ales în ceea ce privește persoanele de același sex. Suntem departe de ceea ce înseamnă progres pentru drepturile comunității LGBT”.

Contactat de Le Monde, Vlad Levente Viski, președintele asociației LGBT Mozaiq, a explicat:

”Dacian Cioloș a încercat să se poziționeze pe problema căsătoriei între persoanele de același sex încercând totuși să nu aibă o poziție fermă asupra subiectului”.  El amintește că bilanțul de premier al lui Cioloș nu a fost atât de glorios. În acest sens, citează un text legislativ în favoarea legalizării căsătoriei între persoanele de același sex pe care a refuzat să-l semneze în 2016:

„Când a fost premier, Guvernul Cioloș a refuzat să semneze o poziție oficială în favoarea legalizării uniunilor civile. Această poziție oficială a fost redactată de Ministerul Justiției care recomanda legalizarea căsătoriei între persoanele LGBT. Dar pentru ca poziția să fie prezentată în Parlament, trebuia să fie semnată de premierul României. Guvernul nu a vrut să se poziționeze”, a zis Viski. Guvernul Cioloș a recomandat Curții Constituționale să respingă cazul. În sfârșit, subiectul a ajuns la Curtea de Justiție a UE care a decis, în 2018, că România trebuie să-i recunoască drept soți pe doi bărbați căsătoriți în Belgia.

În 2018, Guvernul român a decis să organizeze un referendum privind redefinirea familiei. Cioloș nu mai era premier de mai bine de un an. Tehnocratul le adresa o scrisoare deschisă românilor invitându-i să boicoteze referendumul, scrie Le Monde. În decembrie 2018, Cioloș a lansat PLUS. În manifestarea de partid, printre "valori și credințe" împărtășite se număra  „convingerea că oamenii se nasc liberi și egali, indiferent de orientarea lor sexuală".

Deși Cioloș nu și-a exprimat niciodată în mod public și sincer sprijinul pentru căsătoria între persoanele LGBT, purtătorul de cuvânt al PLUS, interogat de site-ul Politico, a denunțat  „acuzații nefondate".

Vlad Levente Viski, citat de Le Monde, a conchis:

 „Nu am auzit încă o declarație puternică din partea lui Dacian Cioloș în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex. Nu-l văd ca un prieten al comunității LGBT. Declarațiile sale au fost neclare cu privire la chestiunea drepturilor LGBT atunci când a exercitat puterea, iar reacția sa a fost destul de negativă pe această temă”.