Ciolacu îl atacă pe Orban cu o scrisoare: ”Mă refer la trei aspecte”
- Magda Spiridon
- 31 ianuarie 2020, 15:00
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a trimis o scrisoare plină de reproșuri premierului
”Îi solicit, în mod public, premierului Orban să-și revizuiască urgent comportamentul politic astfel încât să-și exercite actul de guvernare în litera și spiritul Constituției României, cu respectarea instituțiilor fundamentale ale statului de drept, așa cum a jurat în momentul învestirii, ca va respecta normele constituționale și că va apăra democrația statului român”, este mesajul care însoțește scrisoare.
Redăm integral scrisoarea lui Marcel Ciolacu
Către,
GUVERNUL ROMÂNIEI
În atenția Domnului Ludovic Orban, Prim-ministru al României
Domnule Prim-ministru,
Vă scriu cu multă îngrijorare în legătură cu declarațiile și acțiunile recente pe care le-ați formulat sau întreprins în calitate de prim-ministru și care au îmbrăcat deja forma unor atacuri directe la adresa Constituției și a statului de drept din România.
Mă refer în principal la trei aspecte care pot avea repercusiuni deosebit de grave asupra sistemului nostru democratic:
- Atacul la adresa sistemului democratic din România. Tentativa Guvernului de a modifica intempestiv sistemul electoral din România cu mai puțin de un an înainte de alegeri, tot prin angajarea răspunderii, reprezintă o încălcare inadmisibilă a standardelor europene de bună practică în materie electorală. Acest derapaj extrem de grav a provocat îngrijorări serioase la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care, cu o majoritate covârșitoare, a decis sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a analiza situația pe care dumneavoastră ați creat-o în România. Argumentul fals pe care îl invocați în această privință, anume că două tururi de scrutin ar reprezenta o lărgire a democrației și că astfel ar fi legitim să modificați regulile în timpul jocului denotă o manieră superficială în care înțelegeți să respectați principiile pe care s-au clădit toate democrațiile europene. Standardul definit de Comisia de la Veneția se referă în mod explicit la faptul că modificările privind sistemul electoral (adică inclusiv modul de atribuire a mandatelor) nu pot avea loc cu mai puțin de un an înainte de alegeri, tocmai pentru ca astfel de modificări să nu fie determinate de tentația partidelor aflate la putere de a-și crea un avantaj în competiția electorală.
- Atacul la adresa Parlamentului României. Mă refer aici la abuzul de putere prin folosirea excesivă a procedurii angajării răspunderii, prin care Guvernul României își arogă o competență exclusivă a Parlamentului, în calitatea sa de unică autoritate legiuitoare a țării. În acest fel se încalcă în mod grav principiul separației puterilor în stat – adică unul dintre pilonii fundamentali ai democrației și ai statului de drept. Decizia recentă a Curții Constituționale care arată că Guvernul și-a depășit cu mult competențele constituționale ar trebui să vă determine să vă revizuiți urgent această manieră iresponsabilă de a guverna țara. Vă atrag atenția în acest sens că deținerea puterii politice nu înseamnă că aveți dreptul să o exercitați în mod discreționar. Dimpotrivă, vă obligă să adoptați o conduită responsabilă în raport cu principiile democratice și normele constituționale care stabilesc limitele în care trebuie să vă exercitați competențele în actul de guvernare al României.