El a precizat că actual conducere interimară are mandat să organizeze un eveniment transparent, bazat pe principii, iar nu o bătălie pentru funcții.

„Am stabilit, anul acesta, ţinând cont şi de rapiditatea lucrurilor, să avem un Congres mai restrâns şi de aceea, numărul de delegaţi este atât de mic. Am făcut numărul de delegaţi în funcţie de mărimea sălii. Dacă se va hotărî să ţinem un Congres mai larg, acum este estimat la 1500 – 1700 de persoane. Dacă vom muta locaţia Congresului, categoric, în momentul acela, listele se vor extinde”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Liderul interimar al PSD a precizat că modificările statutare ce vor fi adoptate vor sta la baza funcționării  partidului în următorul an. El a precizat că  aceasta va fi durata mandatului viitoarei echipe de conducere, urmând ca anul viitor să aibă loc un congres ordinar.

„Reorganizările şi reformele se fac pe bază de principii. Principiile le modifici în statut, redevin lege pentru partid şi din tot ceea ce am greşit în trecut, să încercăm să nu mai facem aceleaşi greşeli. Am stabilit nişte termene, am pornit conferinţele, în principiu se desfăşoară toate până pe data de 9 februarie, până pe 15 februarie, pornim şi pregătirea alegerilor locale care bat la uşă şi cel târziu pe 29 februarie am stabilit că vom avea Congresul”, a declarat Ciolacu.

PSD are nevoie de un proiect politic

Preşedintele PSD a mai atras atenția că nu este momentul unei lupte pentru funcții de conducere în partid și că cei interesați să facă parte din conducere ar trebui să candideze pe moțiuni. Ciolacu le- a trasmis colegilor că partidul trebuie să se reorganizeze rapid pentru a pregăti viitoarele campanii electorale.

„Cred că la Congres trebuie să se candideze pe moţiuni. Moţiune ce înseamnă? Înseamnă o echipă pe care şi-o asumă liderul şi un proiect politic. Cred că la Congres trebuie să candideze cât mai multe proiecte şi echipe politice ca oamenii să cântărească şi să aleagă drumul. Nu trebuie, de această dată, o impunere sau să fie alt fel de discuţii în cadrul unui Congres naţional decât un proiect politic. Proiectul politic va sta la baza programului politic. În jurul unui program politic se fac alianţe. Alianţele nu se fac în jurul dorinţei de a lua puterea în România sau de a avea acces la anumite resurse. Alianţele se fac în jurul unui program politic pe care îl prezinţi în interior celor care doresc să vin în acest program politic”, a subliniat liderul PSD.