Într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu arată că a atras atenția Guvernului cu privire la problemele de legalitate pe care le implică ordonanțele militare dar, cu toate acestea, nu au fost corectate. Potrivit spuselor sale, autoritățile coordonate de echipa guvernamentală a preferat să acționeze în forță, având în vedere doar propria imagine, iar nu și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Așa s-a ajuns, a subliniat Marcel Ciolacu, să fie amendați 300 de mii de români cu 200 de milioane de lei, o sumă foarte mare.

„Nu poți să-ți bați joc de oameni pentru că tu n-ai fost în stare să faci o lege bună, care să definească clar contravenția și termenii de aplicare a sancțiunii. Acum, aceste greșeli trebuie corectate. Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament”, a scris Ciolacu în postarea de pe Facebook.

El a mai precizat că sancționarea celor care au încălcat reglementările este normală, însă Guvernul nu trebuie să caute să-și acopere găurile din buget cu banii colectați din astfel de sancțiuni.

„Este normal ca cei care nu au respectat regulile să fie aspru pedepsiți. Dar din cauza lor nu trebuie să sufere toată lumea! Și, în niciun caz, Guvernul nu trebuie să-și acopere găurile de la buget din banii oamenilor. Acesta nu este un plan economic! Românii, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat măsurile luate de autorități pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur. Îi îndemn să facă la fel și de acum înainte!”, a mai scris Marcel Ciolacu.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că formațiunea sa împreună cu PSD și Pro România lucrează la un proiect de lege prin care să fie anulate amenzile date de autorități pentru încălcarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare.